Karácsony előtt befutottak a hiányzó szállítmányok. Helyére került minden. Munkatársam segítségével bepréseltem a kormánycsapágyat. Utána a kónusszal gyűlt meg a bajom. Vennem kellett szerszámot, amivel fel tudtam ütni a villa nyakára. A külső gumikat is kihívás volt feltenni. Emlékszem régen volt olyan gumi, amit gumileszedő nélkül tettem fel, simán kézzel. Hát ezek nem ilyenek voltak. A lánc sajna rövid lett. Vajon ezért volt akciós? Tanulság: legközelebb láncvételnél vessünk egy pillantást a lánc hosszára is az ára mellett.

Szóval kerék, váltás, tyúkbelezés nagyjából meg lett. A fék légtelenítése nem sikerült az első néhány alkalommal. Zöldfülűként ellögyböldtem egy csomó fékfolyadékot és vétettem pár hibát. Az elektromos rásegítés nem működik. Ezt tulajdonképpen már építés előtt sejthető volt. Kizárt, hogy olyan egyszerű legyen a dolog, hogy feltölti, bedugja az ember, és kész.

A motorhibát megoldandó több lehetőséget is felvázoltam. Végül a legegyszerűbb, de legdrágább megoldás mellett tettem le a voksomat: új motor, immár kereskedőtől. Szerencsém volt, mert nem kellett németektől rendelni. Ahol megvettem a vázat, voltak éppen eladó motorok. Szűk 1 óra alatt kicseréltem és hibátlanul működik. A kerékátmérő nagyobb, mint a valóságban, de ezt csak profi szervizes tudja állítani. GPS szerint csak 23 kph-ig ad rásegítésést. Egyelőre nem zavar a dolog.

A rásegítés 3 módban állítható, illetve van egy toló üzemmód is. Már a leggyengébb üzemmódban is úgy éreztem, mintha kötélen húznának. A használt akksival kb. 50-70 km-t lehet megtenni, ami bőven elégséges. A kerékpár súlya érezhető. A boltban kapható ebike-ok többsége 25 kg felett van. Én 20,3 kg súlyt mértem. Padkáról leugratva érezhető a 1,5-2x-es tömeg. Rendes montis ösvényeken még nem próbáltam a gépet. Egy XC-sebb első gumival meg lehet a sub 20. Ezt a trail külsőt aszfalton idegesítőnek veélem, valószínűleg később egy kevésbé hardcore gumi kerül a felnire.

A projekt tehát lezárult. A későbbiekben videóval, alkatrészlistával és árral fogok még jönni.

A kellemetlenségek ellenére szeretnék még idén egy hasonló projektbe fogni.

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments