Előzmények

A német ebayen találtam egy ebike motor hirdetést, ami felkeltette az érdeklődésemet. A tulaj erősebb motort szerelt be a bringájába, a régit pedig meghirdette. Mivel találtam egy rendkívül szép, piros színű, Shimano motorokkal kompatibilis vázat, így eldöntöttem, hogy az ePantera hibáiból okulva egy másik ebike-ot is összerakok.

Jelen cikk egy 2018-as Cannondale Cujo Neo kerékpár megépítéséről szól. Maga a váz modernebb kialakítású, trail felhasználásra jóval kedvezőbb formákkal bír. A drótszamár 27,5″ pluszos kereken gördül. A mullet kialakítást most elvetettem, hiszen rendelkezésemre állt egy komplett felgumizott kerékszett. A kanyarodási képessége sokkal jobb és természetesebb egy ilyen bringának. Mindig meglepődök, mikor ráülök. A váz az új boostos, 12×148 szabványt használja. Longer és slacker, az M vázméret már tulajdonképpen picit nagy is nekem.

Az alkatrészek kiválaszátásánál a legfontosabb szempontok az ár, elérhetőség, új(szerű) állapot és funkcionalitás volt. Bírom a youtube és társain fellelhető Dream Build kerékpárvideókat, amin a csávó negyed óra alatt összetákol egy kerékpárt. Profi szerelőként lehetséges lenne néhány óra alatt befejezni a munkát. Amatőrként viszont inkább mondanám hetek/hónapok munkájának. A legidőigényesebb művelet az alkatrészek összeszedegetése. Használt, új, kerékpárboltok, webshopok? Ez egy hosszadalmas kutatómunka. Én excel táblát vezetek, hogy tudjam mi, hol, mennyi. Ráadásul a kerékpáripar tele van fura szabványokkal. Ember legyen a talpán aki kiismeri magát az alkatrészek kompatibilitásánál.

Teleszkóp

Keszthely környékén tettem szert az egyik legfontosabb, komfortot biztosító alkatrészre. Ez volt a legolcsóbb boostos villa, a szerény 2,5 kg súllyal rendelkező Rock Shox Judy Silver 100 mm-rel. Pozitív csalódás volt.

Kerekek

Meglévő kerékszettet használtam fel az építés során. A hátsó kerék egy brutál széles Kenovóról származó kerék. Elöl a DT Swiss M1900 Spline forog.

Külsők

Ezek is adottak voltak. Hátul Pirelli hátsó specifikus kerék 2,6″ méretben, elöl pedig Nobby Nic 2,8″ méretben. Az Első felni jóval keskenyebb a hátsónál, ezért döntöttem szélesebb gumi mellett. A Nobby Nictől nem vágtam hanyatt magam.

Kormány

A Stumpy 780-as kormányát örökelte meg, ami nekem még mindig széles és mindig lusta vagyok elvág(at)ni. Mivel a váz kicsit nagy nekem, egy flatbar jobban illene a bringához. Viszont lejtőnél meg előnyös és spacer sincs az alacsonyra vágott teleszkópszár miatt.

 

Stucni

A 80 mm soknak bizonyult. Jelenleg 70 mm van fent, ami már kényelmesebbnek tűnik.

Markolat

A váz színéhez illő Ritchey piros markolat van fent.

Fékek

Aprón találtam egy szimpatikusnak tűnő Avid Ultimate fékszettet. Régi, de olyan erős, hogy megfogja a nehéz ebike-ot is. 180/160-as tárcsákkal szereltem. Ha lesz 180-as tárcsám, akkor a hátsót át fogom cserélni.

Nyeregcső

Belépő kategóriás alu nyeregcső. Semmi fancy, über szuper dologra nem kell gondolni.

Nyereg

A Stumpy nyergét örökölte. Nekem az új speci nyergek nem jönnek meg. Néhány órás tekerésre megfelelő, de huzamosabb ideig nem szívesen ülnék rajta.

Meghajtás

Shimano E7000 motor adja a plusz wattokat. Itt már olyan kijelzőt választottam, ami egyben sebesség kapcsoló is. Logikusabb és olcsóbb megoldás. Az akksi kvázi új, Bécsben vettem.

Kazetta

A kazetta a Microshift specifikus Acolyte 12-46 kiosztású. Mivel a motor nem ultra erős, ezért praktikus a nagyobb hátsó fogaskerék megléte. Ebike-al nagyon nem teker az ember 30 felett, így a 12-es fog is rendben van.

Lánc

8 sebis decatholonos lánc van a bringán.

Láncterelő

A lánc zajos volt traileken, így tesztjeleggel felszereltem egy láncvillára rögzíthető típust.

Hátsó váltó

Microshift Acolyte 8 sebis hátsó váltó. Nem csúcskategória, de a feladatát maradéktalanul ellátja.

Váltókar

Microshift Acolyte 8 s váltókar. Tetszik a fékkar kialakítása. Van egy manuális sebességjelző csík rajta. Ez néha műküdik, néha nem.

Összeszerelés

Ha már minden alkotó elem adott, és van az embernek egy teljes hétvégéje, sok türelme és kedve, akkor neki lehet állni a legózásnak. Én a következő műveletlistát szoktam általában (gyakran összevissza) követni.

 

1 Váz kicsomagolása
2 Nyeregcsőbilincs felrakása
3 Nyeregcső betevése, nyereg felszerelése
4 Kormánycsapágy bepréselése
5 Teleszkóp betevése
6 Stucni, kormány felrakása
7 “Pilótafülke” elrendezése
8 Vezetékelés (fékek, váltó)
9 Középcsapágy bepréselése
10 Bashguard felcsavarozása
11 Hajtókar felszerelése
13 Hátsó váltó felszerelése
14 Kerekek gumizása
15 Tárcsafékek felcsavarozása
16 Racsni felrakása
17 Kerék helyére illesztése
18 Lánc felrakása és méretre vágása (rugóstag kiszerelt állapotában)
19 Bashguard és váltó beállítása
20 Fék(ek) légtelenítése
21 Markolat feltevése
22 Pedálok felrakása gumigyűrűvel
23 Vázvédő matricák felragasztása
24 SAG, csillapítás beállítása teleszkópokon
25 Tesztkör

Rutinból termélszetesen gyorsan végig lehet haladni a fenti lépéseken. Ha viszont a problémákat (nincs csavar, hiányzik ez, az, rossz az adapter, célszerszám hiánya) is belevesszük az egyenletbe, korántsem olyan egyszerű a dolog. Ráadásul én még fotó/videódokumentációt is szoktam készíteni az építésről. Most szeretném egy kicsit magasabbra tenni a lécet és zöld vászon előtt felépíteni a bringát. Már egy ideje meg szeretném tanulni a chroma key technikáját. Elég sok ötletem van, amikkel össze tudok rakni egy érdekes és teljesen egyedi videót. Sok vesződséggel jár, de szerintem az eredmény megéri a befektetett plusz energiát.

Teljes pompában

Egy új racsni mindig szemet gyönyörködtető látványt nyújt

Ha kevés a szénhidrát…

… ez pedig a kakaót adja.

 

Az összeszerelés tulajdonképpen flottul ment. Egyedül a hátsó tengellyel voltak problémáim. Nem tudtam, hogy ennyi különböző méretű, menetemelkedésű hátsó tengely van. Némi kutatómunkával meglett a vázhoz passzoló tengely. Plusz nem adtak az elektromos kábelhez gumi védőborítást, így azt házilag készítettem el.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments