Előzmények:

Haverom ötlete volt az éjjeli balatonkör. Mivel eléggé elfoglalt voltam nyáron, korábban nem igazán volt lehetőség rá. Ez is kvázi a véletlennek volt köszönhető. A túrára többen is jelentkeztek. Valaki nem ért rá, valaki elaludt, valakinek meg az időjárás nem tetszett. Kétféle bringás idő van. Jó bringásidő és rossz bringás idő. Az éjszaka éppenséggel az utóbbiak közé tehető. Végül ketten veselkedtünk neki a sötétnek.

 

Helyszín és időpont:

Balatönfüred

2022.08.27. Szombat

 

Felszerelés:

Nyeregtáskában vittem magammal a biztonsági felszerelést (belső, foltok, ragasztó, marokszerszám, spd stopli, meg pár csavar). A kormánytáskában láthatósági mellény, powerbank és ilyen-olyan müzli/fehérjszeletek voltak. Kényelem végett könyöklőt is raktam a kormányra. Síkon nagyon hasznos kiegészítő.

Taktika:

Tempósan eljutni a balatonparthoz, majd túlélni a kört.

Élménybeszámoló:

Nagyon rég nem tekertem már Zala illetve a Balaton-felvidéken ezen zegzugos részein. És mivel elég jó formával rendelkezem az ultrázáshoz, így gondoltam otthonról vágok neki a körnek. Autóval nem akartam menni, mert kellemetlen hosszú tekerés után haza autózni. A vonat nem jött szóba, mert vágányzár van és a vonatok irreális kerülőúton járnak.
25 kph-t saccoltam meg magamnak. Így 14 órakor indultam, hogy a 19:30-as kezdésig kényelmesen odaérjek és megvacsorázzak. Először a meleg nehezítette meg a dolgom, majd a zivatarok után fülledtté vált levegő. A Kapolcs utáni szerpentin aztán kitiszította a tüdőm. Többször is megálltam temetőknél vízért, és hogy le tudjam hűteni kicsit a testem. Balatonfüreden így is éreztem, hogy a kelleténél kevesebb vizet ittam. A menetrendet betartva mintegy 18:45-re értem be a városba. Egy sonkás pizza-almalé páros eltüntetése után megkezdtük a kört.
A sötétség leszálltával testem még mindig meleg volt. A magaspart után már kezdett elviselhetővé válni a levegő. A villámok végigkísértek minket a túra alatt. Hol előttünk, hol mögöttünk, hol oldalt kacsintottak be. Egy eltévelyedett felhő még meg is áztatott minket Siófok után. Szerencsére Zala megye kapta a nagyobb mennyiségű csapadékot. és mi “jobbik” irányban kerültünk. Szél és vizes út persze jutott bőven. Siófokon őrült embertömeg volt. Sok fiatal igyekezett még kihasználni és átbulizni az utolsó nyári balatoni hétvégét.
Keszthelyi csoki-pogácsa-miegymás elfogyasztása után dideregtünk a hajnalban. Ilyenkor nem jó dolog szünetet tartani. Az a kerékpárútnak nevezett förmedvény nem érdemel sok szót. Büntetés testnek-léleknek-kerékpárnak. A lassan-felhők mögül előbújó nap látványa szép volt. Mintha csak felkapcsolták volna a lámpát. A naplemente elérkeztéig nem sok ép izom maradt a testemben. Szerencsére a bolt már kinyitott, mire bezárult a körünk.

 

Konklúzió:

Az időjárási viszontagságok ellenére érdekes élmény volt. Ez volt az első alkalom, hogy átbringáztam az éjszakát. Talán október tájékán összejön még egy BuBa-bringatúra is.

 

Ajánlás:

Önmagában véve az éjszakai Balatonkör nem egy elfuserált ötlet/vállalkozás. A Balatonból nappal is csak elvétve lát valamit az ember, és éjjel nem kell hőséggel számolni. Egy viharmentes/teliholdas éjjelt javaslok rá.

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments