Előzmények:

Sajnos a Mátra Maraton megszűnését követően a legnehezebb hazai maraton cím a Bükk Maratonhoz került (legalábbis nálam). Nem volt kérdés, hogy ott a helyem, méghozzá a legnagyobb kihívást jelentő hosszú távon (77 km, 2000 m szint). Az utolsó nagyobb formatesztelő edzésen nem igazán éreztem jól magam. Rosszul estek az emelkedők a kör első felében, azonban a második részét már élveztem, a végén meg már ment is a bringa. Próbáltam ezért a szokásosnál többet pihenni a versenyhétvége előtt.

Helyszín és időpont:

Bélapátfalva

2022.08.07. Vasárnap

 

Felszerelés:

Nyeregtáskában vittem magammal a biztonsági felszerelést (belső, foltok, ragasztó, váltófül, láncszemek, marokszerszám, spd stopli, meg pár csavar). A szokásoson kívül eltettem még egy pár fékbetétet is, mert vészesen karcsúak lettek. Kicserélni nem akartam őket, mert a fékkar tömítései erősen bizonytalan állapotban vannak. Nem kockáztathattam egy fellevegősödést.

Taktika:

Saját, bár hozzám képest feszített tempóban, incidens nélkül végigmenni.

Bükk Maraton 0. nap:

Egy hónap csúszással ugyan, de összeállt a fully. A maratonokra való edzés miatt nem igazán volt lehetőségem még valódi terepen kipróbálni. Így gondoltam egyet, bedobtam azt is a csomagtérbe és irány Lillafüred. Libegőn lehet szállítani bringát is. A tetőről pedig jópár pálya is indul. Ezt a gyermekkori csúszdás élményekhez tudnám hasonlítani. Egyszerűen megunhatatlan. Az izzasztó munkát a gép végzi, az embernek csak le kell gurulnia. Természetesen a lejtőzés is egy sport, remek egyensúlyérzéket és kerékpárkezelési technikát igényel. A downhill bringa rengeteget segít. Meglepődtem mennyire kisimítja a terep egyenetlenségeit.
A libegőzés végeztével autós kirándulást tettem a Bükkben. Az út kegyetlen szar volt, de a táj gyönyörű. Étteremben meghívtam magam egy erdei gomblevesre, amit később meggyes mákos rétessel és sörrel egészítettem ki. Sátrat állítani nem volt kedvem. A háziállatokat összetoltam az autóban és szorítottam magamnak helyet.

Élménybeszámoló:

Az éjszaka folyamán elhaladt egy vihar és szelet, valamint esőt hozott magával elég intenzív formában. Reggel ébredéskor szokatlanul hűvös és huzatos volt az autó. Az első két ablak lehúzva maradt. Kissé leengedett a matracom, ami miatt enyhén fájt a jobb vállam. Miután gyűjtöttem elég erőt ahhoz, hogy elhagyjam a vackort, összepakoltam az alvós cuccost, elmentem rajtcsomagért és felkészítettem a szamarat. Az ajándékba kapott piros sapka nagyon tetszik. Az ivótasakos hátizsák is jól néz ki. Remekül fog passzolni a fullyhoz, amin nem lehet kulacsot szállítani.

Jó későn, mintegy 10 órakor vette kezdetét a verseny. Szokás szerint rögtön egy emelkedő szolgált bemelegítés gyanánt. Saját tempóban menten szinte végig. Olyan remekül be tudtam osztani az erőmet, hogy végig kitartott a lendületem. Ez hosszútávon nem olyan egyszerű ám.

A pálya nekem nagyon bejött. Végre felfele tekerhető, lefele gyors gravel. Páran sajnos a technika ördögének estek áldozatul. Ilyenkor mindig kicsit frusztráltnak érzem magam, de sajna nem mindig lehet segíteni. Volt összecsuklott kerekű srác, jó pár defekt, valaki szájjal próbálta felfújni a belsőjét. Szürreális. Rá kell keresnem, hogy az emberi tüdő vajon hány bar kipréselésére képes? A válasz: 9.8 kPa = 1.4 psi = 0,1 bar. Tubeless kerékben uralkodó túlnyomás 1,5 bar. Fúvósok előnyben!

A hosszú táv első körében serényen előzgettem az embereket. Szokatlan volt, nem szokott ilyen jól menni a bringa. A második kör elég kegyetlen volt. Hosszú köves-sziklás mászóka nem tett jót sem a lelkemnek, sem a testemnek. Lefelé általában pihengettem. Merevfarú bringával és 26 os lánctányérral nem érnék Flash nyomába.

A frissítőpontokon teve módjára próbáltam meg magamba tuszkolni a folyadékot. Mert lehűlés ide vagy oda, nagyon meleg volt. Némely részen még a sisakot is le kellett vennem. Mindent a hűlés érdekében. Az utolsó meredek részen az előttem lévő kollégát beértem, de a lejtőn begyűjtötte a rakétákat.

Pont a célterület bontása előtt értem be. Pedig sztem az 5 órás idő szuper jó. Nem igazán értem miért nem indítják a hosszú távot korábban. Meg mondjuk teszik a versenyt szombatra. És akkor nem kéne aznap még 5-6 órát vezetni. Nem mindenkinek van szabadsága és külön bejáratú sofőrje…

 

 

 

Konklúzió:

Hála az időben érkező lehűlésnek, a szép tájnak és a remek nyomvonalnak, nagyon szuper rendezvény volt. Most is a drágább nevezés mellett tettem le a voksom. Végre nem bringás sapkát adtak, amik kb. fél-egy év alatt tönkremennek nálam. Ez a full cap számomra új stílus, de sokallta időtállóbbnak tűnik. Az ivóhátizsák csak hab volt a torta tetején!

Ajánlás:

Kezdők-haladók számára egyaránt ajánlott rendezvény. Annyiféle táv van, hogy mindenki megtalálja a magának megfelelőt.

Video:

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments