Előzmények:

Az éjjeli Balatonkör után tervbe volt, hogy az ismerősömmel megcsináljuk ezt a túrát is. Volt egy szervezett túrakiírás október elsejére. Na gondoltam ez egy szuper lehetőség. Azért még is csak jobb, ha több kerékpárossal tekerek együtt. Az időjárás a túra napján erősen változékony volt. Reggel 6 kor csepegő esőre ébredni nem túl felemelő érzés. Egy kis eltévedés után meglett a rajt helyszíne. 9 körül vágtam neki a túrának.

Helyszín és időpont:

Kelenföld

2022.10.01. Szombat

 

Felszerelés:

Nyeregtáskában vittem magammal a biztonsági felszerelést (belső, foltok, ragasztó, váltófül, láncszemek, marokszerszám, spd stopli, meg pár csavar). A kormánytáskában müzli/proteinszeletek, meg pár körte utazott. A könyöklőt fent hagytam, hogy síkon kényelmesebben lehessen hajtani.

Taktika:

Saját, de sportos tempó fenntartása a túra végéig.

Élménybeszámoló:

Sajnos az első 2-2,5 órában nem igazán lehetett megszabadulni az esőkabáttól. Utána szép lassan kiderült az ég. Az én ízlésemnek már túl melegen sütött a nap. A hőérzethez a számtalan kisebb-nagyobb emelkedő is hozzátett. Kimondott hosszú és combos emelkedő nem volt, még is összegyűjtöttem majd’ egy Kékest.

Az út 80% nekem nagyon tetszett. A maradék 20% országúti bringával szar volt. Sok helyen a gyökérzet feltúrta az utat és ez bizony nem tesz jőt a kerékpár/ rider egyes alkotórészeinek. A mérsékelt déli/délnyugati szél sem könnyítette meg az életem.

A célben remek hangulat, zene, sör és kaja volt. Az egyik szervező/segítő meg is interjúvolt röviden, hogy az eső, a dombok, vagy a szél jelentett-e gondot. Igen, pont ezek adták a túra nehézségét. Ha ezek nem lettek volna, móka s kacagás lett volna. De az ultrázás bizony nem erről szól.

Jóllakottan folytattam utam a déli parton. Balatonberény környékéig jutottam. Elég jó tempót tartottam. Könyökölve jól lehet haladni. Az egyenes utak kicsit felőrölték a türelmem. Sötétedés után kihalt volt a környék. Egy hátsó lámpával nyugodtabb lettem volna. Sajna az otthon maradt. Berénytől autózás Zegre. Elég volt ez a 210 km mára.

Az út során több látványosságot is meg lehet tekinteni. A teljesség igénye nélkül:

  • A pázmándi pihenő, ahol több faszobrot is szemügyre lehet venni.
  • A Velencei-tó önmagában remek fotótéma.
  • Pákozdi katonai emlékpark, ami belépő ellenében látogatható.
  • A székesfehérvári Aranybulla emlékműnek is csak a körvonalait láttam.
  • Bory-vár is híres, ha már ennél a városnál járunk.
  • A biatorbágyi viaduktnak is helye van a listán, bár esett az eső és eléggé kapaszkodnom kellett a kormányba a rossz úton.

Az út második felében a Magaspartig nem nagyon láttam nevezetességet. Akad így is épp elég, hogy egy teljes hétvégét kitöltsön a túra.

Én magam egy erős izomlázzal megúsztam az utat. A régi “kerékpárutak” nagyon megdolgozzák az embert, ezért országúti bringával nem szerencsés teljesíteni. A nap elleni védelemre nem figyeltem, így bizony az arcom megpirult a napon. A bringa kapott néhány lakksérülést a sárvédő miatt. Ezzel a Speedrockerrel nem vagyok megelégedve. Eszi a a bringát és nem nyújt elegendő védelmet rossz időjárási körülmények esetén. Hamarosan leszelejtezésre kerül.

Adatok:

Hely | Sz. | Név | Idő | Átlag
20 | 060 | Farkas Péter | 07:00:09 | 21 kph
Ez amolyan sportos túrázó tempó volt. A 20. időt szereztem meg a 85 célba ért túrázó közül. Többször megálltam átöltözni, enni, inni stb.

 

 

 

Konklúzió:

A kerékpárút összeségében nekem tetszett. Sajnos vannak olyan részek, amik miatt sem én, sem a bringa nem szeretné újra teljesíteni. Az útvonal nehéz, de kárpótolja a kerekest a táj. Nehéz behatárolni, hogy kiknek készült. Egy Balatonkörhöz képest nagyobb kihívást jelent. Az egy nap alatti teljesítést szerintem nem sokan vállalják be.

Ajánlás:

Ha valaki a Balatonkörön jól érezte magát, itt is remekül fog szórakozni.

Video:

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments