A sejtésem beigazolódott. A fékcsőcsere valóban munka-és szerszámigényes dolog. A kerékpáripar hajlamos átvenni/kitalálni hülyeségeket. Ez a vázon belül vezetékelés is ilyen dolog. Egyszerűen nincs előnye a dolognak. Jobban koszolódik, mivel nem lehet tisztítani. Alig lehet hozzáférni. Fékcserénél légteleníteni kell a féket. A marketing szerint meg kurva jó, hiszen letisztult kinézetet kölcsönöz a kerékpárnak. A régi fékcső kivétele előtt belehúztam egy váltóbowdent. Neten olvastam ezt a trükköt, hogy így könnyedén végig lehet vezetni az új fékcsövet. Szóval régi kábel ki, új be. És csak nem akart végigvezetődni. Addig ügyetlenkedtem vele, mígnem a bowden kicsúszott a fékcsőből.

 

Gondoltam semmi gond, akkor megpróbálkozom majd később egy másik stratégiával. Igen ám, de a bowden is beragadt. Feltételezem megsérült és egy szál elakadt valahol a vázban. Addig ügyeskedtem, hogy a másik vége is becsúszott a vázba. Szóval meg kell próbálnom kihalászni a középcsapágynál. A középcsapágyat ki kell venni hozzá. Pressfites, szóval a kiütése még megoldható lenne, de visszaszereléshez mindenképp kell szerszámot rendelnem. Ráadásul a bal hajtókar sem kíván kijönni. Nem utolsó sorban: mielőtt megvettem a féket olvastam, hogy a sram kompressziós gyűrűi újrahasználhatók. Hát ez egy fals infó volt. A Stealt-o-majigot (piros bogyó) nem javasolja a gyártó újrahasználni. Egyébként sem tudtam leszedni. Ilyet viszont nem kap minden utcasarkon az ember.

Némi pozitív haladásra is szert tettem. Kicseréltem a nyeregcsövet karbon Zertz-betétes S-Worksre. Nincs pillesúlyban a betét miatt, viszont érzésre így is könnyebb volt az alunál. Ha már Speci bringáról van szó, gondoltam kukázok hozzá S-Works alkatrészeket. Szóval a stucni után a nyeregcső is S-Works lett. A kormány szintén. Egy 700 mm-es karbon flat kormányt találtam. Én a 720-at mindig is túl szélesnek találtam. A tavaly felrakott kormányszarvak miatt a hasznos szélesség ugyan rövidebb lett, de a pincében így is mindig beleakadtam a falba. Kíváncsi vagyok, hogy fog muzsikálni terepen. Meg arra is, hogy érezhető-e bárminemű változás a komfortérzetben. A Fox teló, a 4-dugattyús fékek, és a karbon alkatrészek még inkább versenyorientálttá teszik a gépet. ***

2021.12.06. UPDATE: Elég buta hibát követtem el, még az első lépéseknél, a vázvételnél. Nem csekkoltam le, hogy a Shimano motor rögzítése. Pontosabban a Shimanonak különböző rögzítési megoldásai vannak. Ez elkerülte a figyelmemet. A boltban kicseréltettem a vázat egy immár megfelelő motort fogadó vázra. Szerencsére visszevette a srác. Ha nem, akkor új vázat kellett volna venni, mert a sok 6000-es kütyü nem kompatibilis a 8000-es szériával. Ha már a kompatibilitásról van szó (ami még elő fog kerülni párszor). Az új váz, noha szuper sziványvány-kék színben pompázik, nem kompatibilis vele a kormánycsapágy és a hátsó kerekem sem. Egy GT ePantera dash (2017) 27,5+ vázról van szó. Az első kerékkel nincs baj, a 27,5+ vázba illik a 29er kerék, illetve a teleszkóp

A kormánycsapágy szabványok között bolyongva úgy tűnt, hogy egy press fit (ZS) csapágy való bele. Kíváncsi vagyok, jót sikerült-e választani. A hátsó kerék csatlakozása viszont gyorszáras és boost (5×141), ami komoly fejfájást okozott. A sima 27,5 5×135 kerék nem illik bele. Internetes fórumokon való kutatást követően, valamint 500 különböző apróhirdetést átnézve találtam egy lehetséges megoldást. A DT Swissnek vannak olyan agyai, amiknél a kupakokat ki lehet cserélni, és így átütős/gyorszáras formában is lehet használni a kereket. A terv az, hogy szerzek egy boostos 27,5 hátsó kereket, 30 mm körül szélességgel, hogy 2,6-3,0 külső is jól felférjen rá. Nagyjából 2 ilyen kerékszettet találtam a környéken. Az eladó nem adja el külön, ezért akkor ki kellett silavizálnom, hogy melyik kerék, hova kerül majd. 6 db kerékról van szó. Az Epic HT első kereke donor lesz. A Stumpy felnijei fel vannak ütve, így azok lesznek az Epic sárgumis tartalékkerekei. Az 5. kereket eladom, a 6. meg lehet megtartom fűzést gyakorolni. És ha már lúd, akkor legyen kövér. Rendeltem gumikat, belsőket (27,5-el még sosem volt dolgom) és még új 11 sebis kazettát is. Mert hogy a kerekekkel történő sakkozásnál azt is figyelembe kell venni, hogy melyik fogad Shimanot, melyik Sram XD kazettát. Volt félrerakva nálam egy Shimano és egy Sram-kompatibilis kazetta is.

A Shimanot elpasszolom majd a kerékkel. 2 szezon van benne, új lánc nem ugrott rajta, de kopottas már. A Sram meg megy a sárkerékre és akkor nem kell állítgatni a váltót kerékcsere után (11 vs 10 a legkisebb fogaskerék)

A Stumpynak jövőre kell majd egy 27,5 hátsókerék, mert a kerékszett hátsó tagja az Ebikeba vándorol. Itt lehet agydonor lesz a megmaradt kerék, majd meglátjuk. Tárcsa nincs az új kerékszetten, ezért azt rendelnem kellett, illetve át kellett logisztikázni a meglévőket is. A tárcsák Torx-féle rögzítőcsavarjai nem szimpatikusak. Ha a kereket nem tudom átalakítani, akkor meg megy a Stumpyba és fűzetni kell 141 QR kereket. A budget építésből így már nem igen lesz semmi, de a bringa évekig jó állapotnak fog örvendeni. Az előzetesen kalkulált 1800 € kezdi elérni a bringa. 1600-nál járunk és still counting. Ideális esetben ez lenne a végösszeg, de biztos lesznek még gondok vele. Pl. az elektromos kábel is rövid lett… Győzöm majd eladni a hibásan vett termékeket.

Nehezítő tényező, hogy tárcsafék beállításnál a küllő lenyisszantotta a körmöm. Szóval most egy hét pihi következik, bevárom a megrendeléseket (3 csomag) és utána folytatom a munkát. Addigra talán visszanő az az elvesztett 2/3-ad köröm valamennyire.

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments