Kiadások Ausztriában


A kerek kép érdekében ajánlom a régebbi írásaim elolvasását. Ezek megtekinthetők a régi blogomon. Az előzményeket a cikkben behivatkoztam, így elég csak rájuk kattintanod. Ajánlom mindenkinek, akit érdekel mennyibe kerül az élet egyetemistaként, kezdő mérnökként Magyarországon és kevésbé kezdő mérnökként Ausztriában.

A költségvetés elkészítéséhez egy ismerősöm által javasolt programot, a 1Moneyt használtam. Androidra ingyenes letölthető. Az extrákért elő kell fizetni 3 hónapra, egy évre, vagy örök licencet is lehet venni. Mivel sok idő/energia monitorozni az ilyen kiadásokat, én a legrövidebb, 3 hónapos előfizetést vettem meg. Ez amolyan kényelmi díj. Egy kattintásra le tudod kérni az adatok csv-be, amit aztán jegyzettömbe konvertálva be lehet olvasni excellel. Az adatok felsorolása mellett készítettem egy röpke statisztikát is.

Komolyabb érdeklődők itt megnézhetik a részletes listát. Az összesített lista a cikkben is megtekinthető.

Adattábla XLSX: 1Money_kiertekelt

Statisztika PDF: 1Money_stat

Adattábla PDF: 1Money_adatok

Ez az eddigi legrészletesebb kimutatásom. Az eredmények:

 • Az élelmiszerárak a magyarországihoz hasonlóak, vannak olcsóbb, vannak drágább termékek. Ha ugyanazokat az élelmiszertípusokat nézzük, szerintem Ausztriában kedvezőbben be lehet vásárolni. 27%-os ÁFA-val Mo a világ élvonalába tartozik.
 • Az éttermek mind Mo-n, mind Ausztriában kerülendők. Mo-n nagyon elszálltak az árak. Fizetéshez arányosítva Ausztriában olcsóbb étteremben étkezni.
  Szabadidős tevékenységeim most szinte csak és kizárólag ingyenesek programokból állnak. A vírus miatt városi programok kiestek. Erdőben való bringázásnál nem kell fizetni (többnyire, bikeparknál előfordulhat), fotozás is többé kevésbé ingyenes (az instax papír viszont drága mulatság), sziklamászás dettó, ha az embernek meg van a felszerelése hozzá.
 • A vásárlás kategóriába tettem a havi bérleti díjat, ami 560 € és nem kijátszható.  Hacsak az ember nem WG-ben (lakóközösségben) lakik, akkor ez nem is nagyon csökkenthető. A bécsi ingatlanok szinte kivétel nélkül 600 € felett mennek el. A környék meglehetősen drága. Bécs déli régiója eléggé urbanizált. Nem nagyon lehet ráhúzni az itteni településekre a falu, város, község stb. elnevezéseket. Ahol lakom az utcában van egy Ferrari autókereskedés. És ez itt vidéknek számít. A munkatársam azt mondta Vösendorfra, hogy egy Zustand (állapot). Mai napig nem vagyok tisztában ezzel a kifejezéssel, de erősen negatív. A pécsi hajtás után jó volt pár hónapot remeteként a nyugodt vidéken tölteni. De itt nem laknék hosszú távon.A vásárlásba a bérleti díjon felül kvázi minden más is beletartozik, ami nem ehető. Voltak luxuscikkek, amiket megvettem. Többek közt:
  • Kerékpáros navigáció, mert utáltam, hogy mindig eltévedek,
  • Gopro akciókamera, 2017 után ismét betörtem a mozgóképek világába. A cél a vlogolás lenne, azonban nem olyan egyszerű. Egyelőre sportvideók készülnek a műhelyben.
  • Klettersteig-szett: mindig is szerettem fára mászni. Ez épp olyan extrém, hogy nem hétköznapi, de nem is olyan életveszélyes, mint a hegymászás. Arany középút.
  • Girokopterezés: Szeretném majd az ejtőernyőzést kipróbálni. Ez amolyan szárnypróbálgatás volt. Remekül sikerült.
  • Instax kamera: A fotós kollekcióm utolsó darabja. Egy akciókamera, egy digitális fényképezőgép mellett kiegészült a készlet egy analog fényképezővel is.
  • Golftanfolyam: Egy újabb új sport. Miért? Mert a munkahelyről rálátni a golfpályára.A fentiek bármelyikének megvalósítására Pécsen csak többhónapnyi spórolások után lett volna lehetőségem.
 • Ajándékokat nem igazán szoktam venni másoknak. Néha egy-egy mozijegy, enni-innivaló, szülinapi ajándék, virág befigyel.
 • A közlekedés kategória gerincét az autós ingázás adja. Egy forduló 360-400 km. Ezt úgy tartom kordában, hogy bringával járok melózni, bevásárolni. Hétvégi kirándulások egy része szintén autóval történik. Ezt társas utak szervezésével lehetne csökkenteni. Sajna ez vírushelyzetben nem jött össze.
 • Egészségügybe azok a dolgok tartoznak, amik az ember általános higiéniájához tartoznak. Szappan, mosószer, sampon, WC-papir stb. Ez ennyi,  spórolni nem igazán lehet rajtuk.

Összesítés:

Az első hónapok szerint a havi költőpénz nagyjából 950 €-ra tehető. A fenti luxuscikkel én ~1300 €-ra futottam ki. Hogy ez mennyi megtakarítás a magyar forintba átkonvertálva? Nagyjából egy havi jövedelem. Az előzetesen becsült 1000 €/hó megtakarítást egyelőre nem tudom elérni. Most volt 5% adócsökkentés a fizetéseknél (25%-ról 20%-ra). Egy fizetésemelést követően szerintem lehetséges lesz akár 1000 €-t is megspórolni. Ami 10x megtakarítás lenne egy áltag magyarhoz képest.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments