Tegnap egy boltban filmeket böngésztem és megakadt a szemem ezen a csodás példányon. A sokadrangú filmek mellett igazi gyémántként világított. Meglepő, de a filmnek van múltbéli vonatkozása is.

Pécs tartózdkodásom során (2018-2020) egyszer már találkoztam ezzel a címmel.  A Deutsche Bühne német nyelvű előadása volt, ha jól emlékszem. Nem is tudom hogy találkoztam ezzel az előadással. Azt mindenestre rögtön tudtam, hogy el kell rá mennem. A színházakban a komédiák és a musical előadások szoktak jók lenni. Ez az előbbiek csoportjába tartozik. Szokás szerint késve érkeztem meg. Elvileg pénzbe került volna a jegy, de a kassza már bezárt. Teltház volt, de pár széket még ki tudtak tenni. Az egyik ilyen oldalsó széket én foglaltam be.

A díszlet valami rendkívül minimalista volt. Egy asztal, pár szék, meg teríték volt. Nem is volt szükség többre, ugyanis az egymást szapuló karakterek és a szóviccek magukkal ragadták az ember figyelmét.

A történet egy családi vacsora eseményeit dolgozza fel. Nagyon idilli este is lehetett volna, de egy tréfa nyomán minden balul sült el. Stephan és Elisabeth a vendégvárók. Az este folyamán megérkezik Thomas, a tréfa kiötlője, és később terhes barátnője Anna. a harmadik meghívott René, egy zenész, aki Elisabeth barátja. A felek már gyeremekkoruk óta ismerik egymást. A cselekmény azzal indul, hogy Thomas Adolfnak szeretné elnevezni születendő kisgyermekét. Ezzel a többiek nem értenek egyet és elkezdenek kibontakozni az indulatok. A tréfa túl messzire megy és végül mindenki beletipor a másik lelkivilágába. Szóba jön a vendégvárók kihűlt házsassága, René eltitkolt barátnője, Thomas lenéző énje stb.

Az előadáson volt magyar felirat, de annyira jók voltak a színészek/jelenetek, hogy nem kellett figyelnem. A filmváltozat annyiban különbözik a színházi darabtól, hogy a háttér jobban meg volt kreálva. Nekem speciel a hangos kiabálás a teremben jobban bejött, mint otthon hangszórókon keresztül. A film és az előadás ellenben ugyanazt adja. A komédia jelleget az is adja, hogy némelyik jelenetnél az ember nem tudja eldönteni, hogy sírjon-e vagy nevessen. Ez a fajta kettőség remek fegyver egy komédia kezében.

A film egy hideg téli estén melegen, popcorn nélkül ajánlott! Mellé bort ajánlok szoridaritás végett.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments