A pénzhez való viszonyunk meghatározza életmódunkat, személyiségünket és kapcsolatainkat is. Nem áll korlátlan mértékben rendelkezésünkre, ezért meg kell tanulnunk beosztani. Erre többféle lehetőségünk is van, vegyük őket sorra.

Használt termékek vásárlása: Az eredeti vételárhoz képest jelentős kedvezménnyel juthatunk termékekhez. Pár száz forinttól több millió forintig takaríthatunk meg pénzt. Ha boltban vásárolunk újracsomagolt terméket, akkor teljes értékű garancia is jár hozzá. Magánszemélytől vásárolva már elővigyázatosnak kell lenni, mert a vétel balul is elsülhet. Idén üzletből, sérült csomagolással vásároltam akciókamerát, egészen sok eurót megspórolva.

 

Termékek megjavítása: Az utóbbi időben gyakran javítottam/javítottam varrással a ruháimat. Kesztyű, kabát, táska stb. mind meghálálja, ha néha foglalkoznak vele. A termékek drágulása és a romló minőség miatt gyakran nem éri meg új cuccot venni. Az elektronikus eszközöket is érdemes alkalmaként megpucolni/karbantartani. Javítottam már meg kerékpárt, csapágyat, hajszárítót stb. Külföld a szerviz viszonylag drága mulatság. Nem árt ha az embernek van türelme és kézügyessége némi barkácsoláshoz.

 

Ruházati cikkek:

 Régebben kerékpárversenyeken adtak “ajándékba” pólóka. Mostanában leszoktak róla a szervezők, így idén már kellett vennem néhány jól száradó, könnyű, nyári pólót, illetve ősszel beszereztem néhány hosszú ujjú inget, valamint ajándékba is kaptam 2-3-t. Volt/van turis ingem is, amit mai napig használok. Anno ’17-ben Erasmus osztondijjal napokig kellett spórolnom egy 70-80 euros cipőre. Ugyanebben az évben vettem egy téli bakancsot is. Céges kirándulás volt németbe es naponta adtak 50 euro zsebpénzt. 4-5 napos volt a kirandulas, gondoltam befektetem egy jó kis bakancsba. A bakancsot aztán budapesti gyalogturakkal tortem be, nem kívánom senkinek sem az elso 100 km-t.

 

 

Élelmiszer:  itt lehet az egyik legtöbbet megfogni. Szerintem a változatos étrend fontosabb, mint a drága ételek. Elég sok tapasztalatom van már. 2013-tól ’15-ig kollégista voltam minimális ösztöndíjjal (10-25k Ft). Utana mar heti 1-2 napot dolgoztam is tanulás mellett. Ott már nagyjából megvolt az önfenntartás. A folyamatosan felszökő élelmiszer árak is motiváltak a költözésre. Pl. 2019-ben viszonylag gyakran jörtam sparba Pécsen, mivel közel volt a munkahelyhez. De olyan mértékben emelték az árakat, hogy át kellett szoknom a pennyre.

 

Lakhatás: saját lakás híján ez az, ami leginkább szipolyozza az emberek pénztárcáját. 2014 körül kezdtek elszállni az árak Veszprémben. Egyedülállóként nem igazán engedheti meg magának az ember, hogy városban vegyen ki albérletet. Pécs belváros 130k Ft + rezsi. Nagyjabol ennyi az atlagos fizetes Pécsen. Budapesten 150k Ft + rezsi körül lehet találni. Ausztriában úgy 190k Ft + rezsi körül lehet ellakni. Bécsi felár +30-40k Ft. A határ meg tulajdonképpen a csillagos ég.

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments