Fiatalkorban az egyetlen megkerülhetetlen orvos a fogorvos.

Ez a szakterület amolyan mostohagyerek az emberek körében. Az orvosok egy része nem ismeri el teljeskörű orvosnak őket, a lakosság nagy részét félelemben tartják, noha időről időre mégis szükségszerű kontrollra járni.

Ha szerencséje van az embernek megússza egy manapság már fájdalommentes ultrahangos fogkő eltávolítással.

Ha nincs, akkor egy töméssel gazdagodik lyukas foga, avagy rosszabb esetben el is búcsúzhat tőle az illető. Feltételezem genetikai hajlam, hogy ki mennyire fogékony a fogak szuvasodására. 

Ebből a szempontból nem vagyok szerencsés alkat. Gyerekkoromban eléggé elhanyagoltam a fogtisztítást, illetve sok süteményt/ cukros italt ittam. A következmény túlsúly és lyukas fogak lettek. A csámpás fogaim is csak megkönnyítették a fogvájó baktériumok dolgát, ugyanis sosem volt fogszabályzóm. A reklámokban található ragyogó fogak marketingértéke remek,

 

én viszont megelégednék a sárga fogaimmal, ha nem kellene velük állandóan fogászati kezelésre járni velük.

Az évek során próbáltam már mindenféle kenceficét. Sok fogkrémet, fogmosás utáni “polírizószert”, öblögetős szájvizet, elektromos kör-fogkefét, fogselymet, diéta stb. A helyzet viszont változtat, sőt a fogállomány-tömés arány mindig előbbi kárára változik. Be kéne vezetni, hogy egy tömött fogért az orvos x év garanciát vállal és így ha újra problémás lesz, nem kér el érte egy halom pénzt megint.

Pécsi életvitelem alatt elhatároztam, hogy újra megcsináltatom a fogaimat. Pár év kimaradt az ellenőrzések között. Sejthető volt, hogy újra akad a doktorbácsinak/néninek munkája. Majdnem meg is jártam a kései tömés miatt. Két esetben egészen mély lyukakat kellett betömni. A gyökérkezelést pedig el kell kerülni. Mai napig az a fájdalom skálámon a felső érték. Az érzés, mikor az ideget kihúzza a fogból… A fájdalomcsillapító csak arra volt jó, hogy elzsibbadjon tőle a szám. A fogorvost googleból néztem ki. Én ezt úgy általánosságban nem javaslom. Sokkal jobb mások személyes véleménye alapján fogorvost választani. Mondhatni visszajáró vendéggé váltam. Szerintem legalább 10 fogat sikerült kiszuperálni.

Két felvonású előadás volt, mivel pénzt gyűjteni és fogorvoshoz járni nem fér meg egymás mellett. A kezelések alapvetően nem fájtak, pedig nem használt semmiféle érzéstelenítőt. A probléma az volt, hogy a töméseket meglehetősen kövérre hagyta a fogorvos (kicsi helyet hagyva a fogak között) és így előfordulhatott pl. az, hogy pár hónap múlva mehettem újra fogorvoshoz. Nem tudom, hogy direkt csinálta ezt, vagy rutinból, de visszajáró vendégkört nem így kell kialakítani. Egy másik doki ledörzsölte a töméseket több helyet hagyva a fogak között. Most ott tartok, hogy napi szinten fogselymezem fogmosás előtt. Kíváncsi vagyok, így mennyire lesznek hosszú életűek a fogaim. 

 

Megjegyzésben még szeretném megemlíteni a kezelések nevetséges árát. Nem ritka, hogy egy fogorvos 1 perc alatt 1000 Ft-ot tesz zsebre. Az 60000 Ft óradíj. Egyetemistaként 540 Ft-ért vállaltam diákmunkat. Jó aláírom, mérnökként ennek már majdnem a dupláját megkerestem óránként. És ha megtudja a fogorvos, hogy külföldön dolgozol, fizessél még rá 25-30 %-ot az amúgy is borsos árra. Valószínűleg a fogorvosos beavatkozásokat a jövőben külföldön fogom csináltatni, mert már jobban megéri.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments