“A felnőtt kor egyik ismérve, hogy a szavak egyre teljesebb értékűvé válnak a számára. Minél műveltebb, annál maradéktalanabbul jelzi számára a szó a mögötte rejtőző fogalmat.”

Lomb KatóA SUBHEADING

Stressz: A szervezetnek az  ingerekre  adott nem specifikus válasza.

Stresszt kiváltó életesemények többök között: Életkörülmények megváltozása, Foglalkoztatás megváltoztatása, Költözködés, Szokások megváltozása, Új beosztás, Változás a munkaidőben vagy körülményekben, Változás az anyagi helyzetben.

A fentiek szerint a költözés, a munkahely, az országváltás már önmagában is meglehetősen nagy kihívás elé állítja az embert. Ha még ehhez hozzávesszük a pandémia okozta politikai és gazdasági következményeket, akkor a napnál is világosabbá válik, hogy költözni különösen stresszes.

Sajnálatos módon a körülményeket nem én alakítottam magamnak. Szegény ember abból főz, ami éppen kéznél van. 2019 őszén elhatároztam, hogy spórolni fogok. A feladatot mondhatni túlteljesítettem. Télen gondoltam egyet és megpályáztam két szimpatikusnak vélt álláshelyet Ausztriában. Gondoltam egy előre tolt helyőrséget helyezek ki, hogy a jövőben könnyebben tudjak érvényesülni. Hát ezt is sikerült túlteljesíteni. Az egyik helyről gyorsan érkezett visszajelzés, és két helyszíni mustra után “könnyedén” felvettek. Idézőjeles, mivel ezzel az állásinterjúval tartom a napi km rekordom autóval. Mintegy 700 km. Gyors felmondás munkahelyen. És beütött a krach. Határlezárás, kijárási korlátozás, gazdasági recesszió. Volt itt minden ami kell. Már maga a lakáskeresés sem volt egyszerű.

Haladjunk tovább. Új lakóhely, új munkatársak, új kultúra, szokások stb. Rutinos költözőként elég sok tapasztalattal rendelkeztem már. Az autóba szerencsére a fél házat be lehet pakolni. Tudom, már többször is megcsináltam.  Öröm az ürömben, hogy a turizmus szépen fogalmazva megdöglött Ausztriában. Így lehetőségem nyílt egy airbnb kis lakás bérlésére. A lakás félig-meddig bútorozott volt. A következő probléma merült fel: kellenének bútorok a cuccaimnak. Aztán a bútorok összerakásához szerszámok is kellettek. Kalapács, fúró/csavarozógép stb. Aztán hetekre bezártak a nagyobb bevásárolóközpontok. Székek, asztal, szekrény, számítógépasztal, villanykörte, hosszabbító stb. nem terem minden erdőben. Egyébként nagyjából ezek az általam kreált tevékenységek/célok, meg maga a sport tartják bennem a lelket.

Wien és környéke biztosan ígéretes hely lenne, ha

 • nem lennének zárva a szórakozóhelyek
 • a múzeumok
 • lehetne legálisan túrapartnereket találni, vagy
 • sporttársakra szert tenni
 • rendezvényekre járni
 • moziba menni, ha már állítólag európa egyik legjobb terme van a közelben
 • beülni egy kávézóba, vagy étterembe, kocsmába
 • tánctanfolyamra beiratkozni
 • nyelvtanfolyamon résztvenni
 • emberekkel beszélgetni,
 • mások pofáját megvizslatni,
 • maszk nélkül tömegközlekedni,
 • utazgatni a környéken.

Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány embert ismertem meg jobban/munkahelyemen kívül. Ez nem egy vidám sztori.

És a fentieket ne fogja senki egy aprócska vírusra. Ezeket bizony az egész világon válságban lévő politika hozza. Konjunktúra idején bárki elkormányozza az országot. Ezek a cudar idők idők mutatják meg a politikusok valódi arcát. És ekkor bizonyosulhat meg róla az ember, hogy vajon azok vannak-e magas pozícióban, akiknek valóban lenniük kellene.

 

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments