Az igazat megvallva nem tudom mikor volt utoljára leszedve a pedál (Shimano M520) az országúti bringámról. Már érett erősen egy karbantartás a részére. Egyik edzésnél egy kereszteződésben hirtelen meg kellett állnom és nem tudtam kicsatolni a lábam. Jól áll a bringának még egy eldőlésből adódó festékleverődés… Eladás előtt.

Gondoltam rá, hogy tovább adom a pedálokat a bringával, és veszek egy újat. De abban kevesebb kihívást láttam. Még nem csináltam ilyet, így gyakorlásnak mindenképp jó volt.

A képen látható dolgok szükségesek a karbantartáshoz. Első lépésként a pedálokat le kell venni a helyükről. Figyelembe kell veni a menetirányt, és feltehetőleg szükséges lesz egy vasrúd is erőkarnövelés végett. A 15-ös villágkulcs önmagában nagyon kicsi. Ha nagyon be van szorulva, akkor a hajtókar/váz közé egy fát ékelve a vasrúddal jól lehet dolgozni.

Következő lépés a pedál megbontása, amihez speckó műanyag szerszám kell (Shimano TL PD-40). Párszáz forint, alternatíva nincs hozzá. Ha önmagában a szerszámmal nem megy, akkor 36-os villágkulccsal kell rásegíteni. Én egy állíthatót vettem erre a célszera. Utána a tengelyről az anya-ellenanyag 10-7-es villáskulccsal leszerelhető. A pedál alkotók irányfüggőek, figyelni kell mi-merre állt levétel előtt. Mivel 12-12 db apró csapágygolyó van a pedálban, csak is tálca felett szabad szétszerelni. Ember legyen a talpán (hasán), aki egy ilyen kicsi elgurult golyót megtalál a szobában. Sokan cserélik őket újakra, én csak megtisztítottam WD40-el és visszatettem őket. Törlőruha, papír, vatta jól jön a régi olaj/kosz eltávolításához. Összerakáshoz rendeltem csapágyzsírt is, aminek a konzisztenciája kicsit sűrűbb volt az általános gépzsírnál. Meg fehér színű volt.

Laikusként a legnehezebb művelet talán a csapágyak meghúzása volt. Ha az ember nagyon meghúzza őket, akkor nem forog simán a pedál. Ha túl nagy játékot hagy, akkor pedig korábban elhasználódik a csapágy. Mivel gőzöm sincs, milyen a jó beállítás, így egyik pedálnál kisebb, másiknál nagyobb játékot hagytam. Aztán majd tekerés után meglátom melyik működik jobban.

Szerszámok nélkül az ember olcsóbban kijön, ha szervizben csináltatja meg. Vagy vesz egy újat. De hát hol van abban a kihívás. 🙂

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments