ading

“A golf csalókán egyszerű és végtelenül bonyolult.”

Arnold Palmer

 


“A golfozás az a sport, ahol egy igen kicsi labdát egy még kisebb lyukba továbbítanak a célra tökéletesen alkalmatlan eszközzel.”

Winston Churchill

 


 

Yet Another Headi

A múlt hétvégén sikeres teljesítettem a második kurzust záró pályaalkalmassági vizsgát. Még frissében be szeretnék számolni a golffal kapcsolatos tapasztalataimról.

Magyarországon a golf nem igazán hódított teret magának. Nem számít tömegsportnak, azonban van egy lelkes bázisa, akik aktívan művelik ezt a sportágat. A népszerűtlensége mögött többek között a pályahiány és az előítéletek állhatnak. Előbbi határozottan igaz. A golfpályák nem nőnek úgy a falukban, mint a focipályák. A pálya méretei akár 50-100x nagyobbak lehetnek egy focipálya méreteinél. Egy focipálya mintegy 1 hektáros területet ölel fel, ezzel szemben egy golfpálya lehet akár 70 hektáros is. Interneten olvasgatva sokan drágának, illetve az idősek sportjának tartják a golfot. A golfot tanfolyam nélkül nem érdemes és nem is lehet elkezdeni. A beugró esetemben mintegy 250 euró volt. A tanfolyam időtartamára adnak ütőkészletet, de alapvető kiegészítőket (tee, labda pályán való játékhoz) már a játékosnak kell vennie. Egy 9 lyukas pálya használati díja mint egy 20 €. Ehhez hozzájön még az ütőkészlet, golfkocsi, tologatós kocsi, frissítőital az étteremben stb. Egy 9 lyukas pálya így kijön 35 €-ből.  Rendes 18 lyukú pályákon való játék 70 € körül kezdődnek. Elég nagy szórás van, ha valaki heti 3-4x alkalommal szeretne golfozni járni/versenyeken résztvenni, akkor már tagságit érdemes venni és havidíjat fizetni. Így az ember a saját klubjánál korlátlanul játszhat, a partnerkluboknál pedig kedvezményesen vehet pályajegyet.

Előzetes kalkulációm szerint heti 1x Rangefee, 1x egyéb edzés, valmint 1x Greenfee edzés esetén mintegy havi 100 € kiadást jelent a golf. Tagságit a téli hónapokban is fizetni kell. Ha az ember nem akar versenyezni, akkor kicsivel olcsóbb vendégként játszani. A havidíjhoz jön még az alapfelszerelés ára, amiből elég jó áron ki lehet fogni leértékelt darabokat. Pl. Találtam egy női puttert (gurítóütőt) 80%-os akcióban 25 €-ért. Már csak egy vasütő készlet kell egy wedge (nagy dőlésszögű ütő)-el kiegészítve és félig teljes lesz az ütőkollekcióm. Több egyelőre nem is szükségeltetik a játékhoz. Természetesen mint minden technikai felszerelés áránál, itt is a csillagos ég a határ. Lehet venni egy drivert (elütő) 1000 €-ért is. Ki kell csipegetni az olcsóbb példányokat, vagy vastag pénztárcával kell rendelkezni.

Elég jól megmozgatja az ember testét a játék. Az elütés mozdulatsora rendkívül komplex és sokáig kell gyakorolni, hogy jól menjen. A lábat és a hátizmokat nagyon megdolgoztatja. Tanfolyam edzését követően nem egyszer volt izomlázam a lábamban és a hátamban. A golf több, mint sétafikálás a gyepen. Nincs 140 feletti pulzusa az embernek, mint mondjuk futás, vagy kerékpározás közben, de jól fog aludni az éjszaka egy golfmeccs után.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments