Fényvisszaverő ruházat kerékpározáshoz:

  • Fényvisszaverő szalag táskára
  • Táskahuzat
  • Vízálló, fényvisszaverős huzat sisakra
  • Fényvisszaverő szalag bokára
  • Bónusz – téli, sisak alá húzható sapka


Mérsékelt övi éghajlat

A bolygó forgásával/keringésével változik a nappali és éjjeli időszak hossza. Van, ahol egész évben nem megy le a nap, van ahol mindig nyár van. Nyugat és Közép-Európa a mérsékelt övön fekszik. Évről évre gyönyörködhetünk az évszakok változásában. A téli napfordulót követően újra kakaslépéssel hosszabbak lesznek a nappalok. Kora tavasszal esik meg a napéjegyenlőség. Ezen a napok az éjszaka és a nappal hossza megegyezik.  A júniusi nyári napfordulóig folyamatosan nő a nappal hossza. Majd szép lassan átadja a stafétát az éjjelnek.

Óraátállítást megelőzően reggelente zavaróan sötét van. Van most egy mizéria az óraátállítást illetően. Az EU szeretné eltörölni, mert sok ember nem viseli jól az időeltolódást. Eredetileg a téli időszámítás szerint zajlott az élet, majd energiatakarékossági szempontok miatt később bevezették a nyári időszámítást. Kíváncsi leszek hogyan fognak dönteni a EU országok, hogy a télire/nyárira való átállást választják-e. Ha a télit választják, akkor nyáron 3-4-kor van napfelkelte, viszont télen reggelente világosban megy dolgozni az ember.

Ha a nyárit választják, akkor nyáron 20 után van naplemente, viszont télen fél éven keresztül sötétben kell menni dolgozni.

Szerintem – az ember életciklusát figyelembe véve – a nyári mellett dönteni badarság, a téli meg visszalépés a mostanihoz képest. A mostani egyesíti a kettő előnyét. Télen korábban van világos és nyáron később van sötét.

Kerékpározás sötétben

A sötétben való kerékpározás nagy kihívás elé állítja az embert. Fontos alapelv a látni és látszani. Most az utóbbiról írnék néhány sort.
Az őszi/téli kerékpáros ruhák többsége manapság már rendelkezik fényvisszaverő mintával. A lábbeli húzható kamásli, a hosszú nadrág, a kabát, kesztyűk többsége van rikító színben pompázik (neon), vagy fényvisszaverő csíkokat tesznek rá. Ezt kiegészítve néhány kar/bokaszalaggal, az ember nagyobb biztonságban érezheti magát az utakon.

Tegnap beszereztem még néhány kiegészítőt (lásd fotó). Balról jobbra haladva:

téli kerékpáros sapka: vékony anyagú, sisak alatt könnyedén elfér. Múlt télen szőrén szálán elvesztettem a téli sapkámat. Azóta sálakat használtam sapka gyanánt. Remek alternatívák, viszont kényelmetlenegyszerre két sálat viselni (fejen sapkaként, és nyak körül sálként).

nadrágvédő bokaszalag: ehhez is kapcsolódik egy rövid történet. Tavaly télen Pécsről indultam egy déli edzőkörre. Visszafele úton valami arany módjára csillogott az út szélén. Ott tettem szert először egy ilyen vastag fényvisszaverő szalagra. Komoly értéke van egyébként: 3000 Ft körül lehet kapni egy ilyet. Akkoriban nem voltam pénzem ilyenre. A vékony társait használtam, amik annyira nem voltak jók lábra. Most már dupla szalaggal nyomulhatok.

szalag hátizsákra: Mivel országútival ingázom munkába, ezért a tavaly használt csomagtartóra tehető táskáimat nem tudom befogni. Marad a hátizsák. A hátizsák azonban fekete és nincs rajta semmi láthatósági jelzés. Ez a szalag remekül ellátja majd a feladatot.

sisakhuzat: Sosem használtam még ilyet, kíváncsi vagyok a tesztre. Esőben mindenképp előnyös. Kíváncsi vagyok edzésen milyen fejérzetet eredményez ez a huzat. Hidegben egy sapka/sál/maszk elég szokott lenni. Ez ad egy plusz hideg elleni védelmet is. Cserébe levegőzni nem igen fog.

táskahuzat: eredetileg az ingázós táskámra szántam, de arra kicsi lett (nem néztem a méretét). Viszont a túrázó/italtasakos táskámra tökéletes. Talán jobb is így, mert eléggé korlátozza a táska hozzáférhetőségét.

A fenti képen látható téli csomag több, mint 40 € volt. Ez nem kevés, de feltehetően meghosszabbítja az ember életét. Képzelj csak el egy embert kukásmellényben, kar/lábperecekkel, és sisakhuzattal. Jobban csillog, mint egy útjelző tábla reflektorfényben.

A téli kerékpározás többi aspektusávál másik cikk keretében foglalkozom.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments