A költözés stresszes tevékenység tud lenni. Valamikor viszont az is stresszes, ha az ember – félve a változástól – egyhelyben marad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Költözés Ausztrián belül I.


 

Magyarországon belül költöztem már

 • városon belül másik lakásba,
 • egy másik megyében lévő kollégiumba,
 • több, másik megyében lévő munkásszállóba.

Ausztriát tekintve laktam már

 • kollégiumban,
 • panzió jellegű lakásban.

Az utóbbi pár hónapot kivéve mindig valakivel együtt laktam. Vagy közvetlenül egy szobában vele, vagy külön szobában, de egy lakóegységben. Nagy célom volt elérni, illetve megtapasztalni az igazi szingli létet. Áprilisban egy panzió jellegű helyen béreltem ki egy második emeleti lakást. Végleges munkaszerződés nélkül sok lehetőségem nem volt akkoriban. A szállás nem tűnt annyira rossznak. A tapasztalataim viszont meglehetősen rosszak voltak. Az elmúlt hónapokban gyűjtöttem annyi pénz, hogy megtudjak finanszírozni egy új szállást. Magyarországon az anyagi helyzetem mindig nagyon szűkös volt, sosem tudtam olyan helyen lakni, amit én választottam ki magamnak. Sajnálatos módon 2015-16 után annyira elszálltak az albérlet árak, hogy fiatalon nagyon nehéz lett megoldani a lakhatást. Az élelmiszerárak hasonlóan emelkedtek az elmúlt években. A fizetésem ugyan a duplájára nőtt a 2017-es 75k-hez képest. De ez nagyjából arra lett volna elég, hogy béreljek egy lakást és még maradt volna némi pénzem élelmiszerre. Nade kanyarodjunk vissza a jelenlegi témához.

Körülbelül egy hónapig bújtam a lakáshirdetéseket. Elég sok energiába kerül egy jó albérlet megtalálása, mert nagy a kereslet és kicsi a kínálat. Nagyjából 7 különböző lakást néztem meg, mire rátaláltam a megfelelőre.

Több szempontot is figyelembe vettem keresésnél:

 1. legyen pince/tároló, hogy a kerékpárok biztonságban legyenek
 2. legyen közel a hegyvidékhez
 3. a munkahely 10 km-en belül legyen, hogy ne kelljen gyakran autóval közlekedni
 4. legyen igényes, felújított lakás
 5. legyenek benne alap bútorok, hogy ne mindent nekem kelljen megmozgatni
 6. legyen viszonlag frekventált helyen, mert huszonévesen nem szeretnék remete életet élni egy zsákfaluban
 7. legyen 600 euró/hó bérleti díj alatt rezsivel együtt

A listám elég szelektív volt. Már maga az a tény, hogy egy kis lakást keresek… A piacon főleg a 2-3 szobás családoknak szánt lakások domináltak. Meg a 600 eurós határ is hasonlóan hatékony szűrőnek bizonyult.  Ez az árszint egy budapesti lakás bérleti díjával egyezik meg kb. Nagyjából ez volt a plafon, ameddig el akartam menni. Nagyon lehúzós Bécs és déli régiója. A magyarokhoz hasonlóan az osztrákok is tudnak pofátlanok lenni. Sokan pedig kiveszik a számomra érthetetlen áron meghirdetett albérleteket is.

Példának okáért volt egy fiatal albérlő lány, aki szépen felújított lakásban lakott, szép bútorokkal stb. A bútorokért viszont 3000 eurót akart elkérni. Használt bútorokból 1500 euróért be lehet rendezni egy egész lakást.

Egy másik lakásnál a tulaj költözött el másik Bundeslandba, és szintén szeretett volna pénzt kérni a bútorokért. De valami horror áron vette a bútorjait. Sarokgarnitúra 2000 euróért, szekrény 1000 euróért stb. Még a fürdőszoba bútorokat is ki akarta fizettetni.

Gondolkoztam bécsi lakásban is, azonban a természettől és munkahelytől való távolság nem volt szimpatikus. Az ingatlanok ára meg egy kategóriával feljebb van (+ havi 100 euró). A bécsi közlekedés/szabadidő eltöltésének lehetőségei viszont elsőosztályúak. Plusz két év bécsben töltött idő után lehet kérvényezni önkormányzati bérlakást, ami hosszútávon már megfizethető.

Mindenképp kompromisszumot kellett kötni. Amikor először jártam a környéken, Mödling szimpatikus volt. Szép város, remek helyen fekszik, van némi élet benne. A sétálóutcája nagyon szép, tipikus német beütése van. Csak hogy a környéken rengeteg gazdag lakik, akik megunták a bécsi betonrengeteget és Mödlingbe költöztek. Ez magával vitte a bérleti díjakat is. Pl. 2 szobás lakás bérleti díja 940 euró/hó. Manapság anyagilag nem éri meg egyedülállónak lenni…

A fenti felsorolásomból várhatóan egyedül a 7-es pont nem fog teljesülni (még nem fizettem teljes hónapot). A lakáskeresés elejénél az volt a cél, hogy normális helyen lakjak 560(+40=600 téli fűtés) euró alatti díjért. Utána a stratégiám úgy módosult, hogy fizessek ugyanannyit, de legalább normális helyen lakjak. Aztán szerencsére volt egy adócsökkentés a fizetési kategóriámban 25%-ről 20%-ra, ami nettó 120 euró pluszt jelent a konyhára. Nekem (és még pár millió embernek) ez nagyon jól jött, mert így plusz pénzem van a szállásra.

Ürüm az örömben, hogy a kinézett szállásért közvetítői díjat kellett fizetni. Jó dolog ingatlanközvetítőnek lenni. Pár személyes találkozó, pár kitöltött papír, és nettó 1000 euró üti a közvetítő markát. Sajna nem volt mit tenni ki kellett köhögni ezt az összeget. Ami érdekesség a történetben az az, hogy a közvetítő a tulaj fia. Ezért is hívják az osztrákokat sógoroknak.

A havi bérleti díj 562 euró, amihez hozzájön az internet és tv ~35 euró értékben, a lakásbiztosítás ~11 euró értékben és az áram ~25 euró értékben. Én szőröstűl bőröstül 630 euróra tippelem, aztán majd kiderül. A fűtés átalánydíjas, Ha jól értettem akkor a lakásokban nincs külön hőmérő, hanem négyzetméterre osztják vissza az esetleges plusz befizetett pénzt. Így ezen a költségen nagyon nem lehet faragni.

Folyt. köv

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments