Dunai panoráma

 

Előzmények: Tavaly váltottam pár levelet Puskás Zoltánnal, a https://nagyvilagban.hu/ szerzőjével. Szeret többnapos kerékpártúrákra vállalkozni, és könyvei meghozták a kedvem egy hasonló túrákra. Munka mellett kevés alkalom nyílik többnapos túrákra, de egy-egy hétvégét azért meg tudok reszkírozni. A múltkori szlovák dunaparti túrám tetszett, így gondoltam bejárom a Duna osztrák részét is.

Útvonal: Passau – Obernzell – Grünau – Jochenstein – Schlögen – Inzell – Kobling – Haibach – Aschach – Feldkirchen – Puchenau – Linz – Steyregg – Mauthausen – Au – Grein – Persenburg – Emmersburg – Dürnstein – Krems – Tulln – Wien (vonattal) – Mödling

 

(Élmény)beszámoló: Többnapos túra Shrekkel. Passauba vagy 2 átszálással jutottam el pénteken. Útközben tanulmányoztam a túra leírást es a térképet, mert sokat nem készültem előre a túrára.

Passauba megérkezve rögtön bejutottam egy sört. Utána lekocogtam a folyópartra es elkezdtem a túrát. Műszaki bakik: otthon maradt kéziszerszámok, pótbelső (otthon elfogyott. GoProból hiányzott a memóriakártya… Öreg hiba, de összejött. Aztán varost elhagyva vaksötétben bezabálta a racsni/ szabadonfutó a táskám rögzítőjét. Gondolom a macskakövön lazult meg/esett le. Le kellett cuccolnom mindent es kivenni a kereket. Miután készen lettem jött oda egy srác, hogy a defektjét nem tudom-e megcsinálni. Ezt nem vállaltam már be.

 

Útközben egy nagy tűzijátékra lettem figyelmes. Még hogy a német nem vendégszerető nép… Rögtön tűzijátékkal várják a túrázót. A sört elkortyolgatva vegignéztem aztán sátorhelyet kerestem. Féloldalról nyitott farakás mögé beraktam a sátrat, még lerögzíteni sem tudtam akkora vihar kerekedett. Es ezek mind 20 km alatt történtek meg. Tartalmas nap volt!

Úgy hajnali 1 után már nem esett annyira az eső, hogy ne tudjak aludni. A hajnali felkelés elég jó morning viewet adott, úsztak a közeli hegyek a felhőkben (vagy a felhők a hegyekben?). Szomszéd településen gyors reggeli, majd át akartam menni a jobb partra, mert bal oldalon nincs végig infrastruktúra. Az egyik gát zárva volt, a hídnál meg elfelejtettem felmenni. Igy a schlögeni dunakanyarnál kompos átkelés volt. Közben egy helyi hölgytől kértem tűt, amivel ki tudtam venni a telefon memóriakártyáját es átraktam a GoProba. Szóval a rajongóim nem maradnak videó nélkül.

 

Átkelés után a bringaút le volt zárva, két opció volt: fel a hegynek, vagy komp. A hegyet választottam. Megérté megvenni azt a 32 es fogaskereket… Fent ebéd, frissítő ital. Lent Aschachnál újra hídon átkelés. Feldkirchennél megnéztem a tóvidéket, meg egy motorikus parkot, ami örvendet már jobb állapotnak is. A duna mellett folyó Radweg itt is látványos volt.

Linzben sétálgatás után megostromoltam egy Media Marktot és szereztem egy tisztes méretű memóriakártyát, meg egy belsőt is szomszéd boltból. A linzi programnak a botanikus kerti hús sétát választottam, vacsi után újra Keletnek vettem az irányt. A mauthauseni Lagert jó lett volna megnézni, de Linz mellett nem volt rá idő. Cserébe tettem egy városi kitérőt.

 

A cél egy greini sör lett volna elalvás előtt, de beért a zivatarfelhő és megragadtam egy kerékpáros pihenőnél. Jobb opció híján itt táboroztam a teraszon matracon és nyakig betakarózva hálózsákba. A szúnyogok megőrjítettek éjszaka. Kell egy szúnyoghálót tennem majd a fejnyíláshoz.

Mauthauseni panoráma

 

Az eső kitartóan esett szinten egész este és reggel sem nagyon akart megállni. Majd 7 óra volt, mire el tudtam indulni. Nem sok kedvem volt kimászni a meleg hálózsákból, de az eső elálltával muszáj volt megindulni.

 

Az első km-ek elég nehezen teltek. Tegnap bruttó 15 óra mozgást megérezték az izmaim. Meg a meleg sem akart megjönni. Utána elkezdett erős, hideg szél fújni. Majd varazsütésszerűen kisütött a nap. A Duna környéki hegyek széppé varázsolják a tájat. A wachaui régió is szép volt a szőlőültetvényeivel.

Az útvonalon van sok apró, hangulatos történelmi kisvároska es néhány nagyobb is. A rossz időre való tekintettel ma csak 1-2 program fért bele a tekerés mellett. Kremsnél benzinkúton utántöltöttem a készleteimet pár szendviccsel, egyábkent csak ajándékboltban voltam egy helyen. Passau-Wien feliratú pólónál nem bírtam ellenállni Dürnsteinban. A gondok akkor kezdődtek, amikor átmentem a Duna jobb partjára. Tulln előtt már kényszerpihenőt kellett tartanom, mert a hátamnak és derekamnak nem esett jól a tekerés. 

 

Képi anyagok erről a napról is vannak, de a tegnapi nap tartalmasabb volt. Tulln-ban a Bahnhof felirat olvasatán papírkutya lettem és Bécsig vonatoztam. Nem mindegy, hogy 1 vagy 3 órát ázik az ember az esőben. A meleg vonatba beülni nem volt valami jó. Rögtön elnyomta az embert az álmosság. Kiszállni még rosszabb volt, hiszen haza kellett tekerni Bécsből. Zéró energia ellenére sikerült hazaevickélni. Otthon még egy mosásra volt elegendő energiám, a cuccok rendbetétele majd a napokban esedékes.

Ajánlás: A kerékpárút szinte végig a dunaparton vezet, mindkét oldalt. Szerintem a reális teljesítési idő az 7 nap. Mindkét oldalról lehet látnivalókat csipegetni, így az egyéni preferenciákon múlik, hogy éppen melyik oldalon halad az ember. A túra mindkét irányból teljesíthető, de javasolt a folyó haladási irányával megegyezően haladni. Ellenkező irányból a szél is gondokat okozhat.

 

Videó: Készült kedvcsináló videó is a túráról.

 

Távolság

Day 0 – 23 km

Day 1 -140 km

Day 2 -168 km

Idő

Br. 1:10 – Ne. 2:20

Br. 7:00 – Ne. 15:20

Br. 8:20 – Ne. 11:30

Sebesség

Átl: 19,3 – Max: 28,4 kph

Átl: 20,2 – Max: 61,2 kph

Átl: 21,4 – Max: 39,6 kph

 

Megj: A Day-re kattintva megtekinthető a Stravan az útvonal.

 

Képmese:

Passau, Altes Rathaus

 

Németország, morning view a sátorból

 

Németországi Duna-látkép

 

Linz, Mariendom

 

Linz, botanischer Garden

 

Josef Baier spirálja a folyóparton

 

Átkelés az Aschachi-hídon

 

Partra vetett bádog hal

 

Németországi Duna-látkép

 

Persenbeug, Floriankapelle

 

Wachau Region

 

Testi kényszerpihenő Tulln közelében

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments