Wiener Wald

A jelenlegi lakóhelyem környéke több szempontból is hasonló az előzőhöz. Ugyanúgy egy hegy lábánál fekszik (Anninger), nagyon szép, és drága. Mödlingnek nagyjából ez a közös metszete Péccsel. Sokkal kedvezőbb a földrajzi helyzete (Bécs 15 perc vonattal, autópályák, kiépített infrastruktúra mindenfelé), nem a periférián fekszik.

 Az anyagi különbségek szembeötlőek. Pécsen nem volt pénz közvilágításra (este néhányan lámpával sétáltattak kutyát, személy szerint mindig féltem, hogy partiból hazafelé sétálva egyszer kitöröm a bokám). Itt karácsonyi időszakban a teljes főutat feldíszitik. A lakosságszám mintegy ötöde a pécsinek. Viszont itt is megtalálhatóak ugyanazok a szórakozási lehetőségek (uszoda, színház, hangulatos németes beütésű óvárosi rész, drága éttermek).

 

 

A lakhatás arányaiban véve kedvezőbb. Pécsen nagyjából a havi fizetés element volna az albérletre, és rezsire. Itt spórolósan étkezve/élve nem ürül ki a kassza.

Az Anninger a Mecsek méreteivel nagyjából egy húron pendül. A Wiener Wald legmagasabb pontja a Schöpfl mintegy 893 méterrel.  A Mecsek legmagasabb pontja 682 m. A Mecsek kiterjedése pedig fele akkora, mint a Wiener Waldé.

Az 5-6 évben a mountainbikeozás, mint sport hanyatlásnak indult Mo-n. Közép-Mo régióiban fellelhetőek versenyek, kerékpáros programok. Nyugaton és Délen viszont alig van kerékpáros élet. A Covid népszerűbbé tette a kerékpározást, de félő, hogy a sport népszerűsége tovább esik. Rengeteg erdészeti és túraútvonal járható kerékpárral, bár ezek használata jogilag nem igen van szabályozva. Sok évet lehúztam a zalai dombok árnyékában, 3 év alatt bejártam a Veszprém környéki utakat 2 évig jártam Mecsek kifürkészhetetlen útjait. Jelölt kerékpáros nyomokon viszont nem igen haladtam.

A Wiener Wald számomra olyan, mint egy kerékpáros paradicsom. Montisoknak telitalálat. Rengeteg kiépített trail van, még néhány trailcenter is akad a környéken. Nehéz sport a hegyi kerékpározás, trail centeren mégis minden korcsoport megfordul. Fiatalok, idősek, nők, férfiak vegyesen. 1 órányira lőtávolságban van a bécsi Alpok is, így hétvégente ki lehet ruccanni a komolyabb hegyekhez.

 

 

Az országút minősége szintén elképesztő. Már-már zavarja a zalai és baranyai utakhoz szokott szemeimet. Országútisoknak szintén remek edzőköröket lehet alkotni. A nehézség mellett a sport anyagi vonzata is nagy. Minimálbérből alig tudtam etetni a vasparipákat. Új montira is vagy 1 évig spóroltam. Még így is csak a felét tudtam állni, másik felében a család segített be.

Az utóbbi években Zalaegerszeg környékén is kijelöltek néhány montis útvonalat. A kerékpáros úthálózat jó a környezet/természetvédelemnek, a sportolóknak és a városnak is. Valahogy ez a kooperáció/együttműködés nincs meg az esetek többségében. Ausztriában sem a földből nőttek ki ezek a létesítmények. A szemléletbeli különbség teljesen más a két vidéken.

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments