Sosem voltam valami nagy sakk játékos. Gyermekkoromban tanultam meg játszani, de túl sokat nem játszottunk családi körben. Állítólag, aki matematikából jó, az a sakkban is könnyebben tud érvényesülni.

Youtube-n ajánlások között találtam meg véletlenül ezt a fickót: link. Az utóbbi időben több sportot is a youtubenak köszönhetően ismertem meg. Pl. snooker. Sosem snookereztem, azt sem tudtam mi az, még is le kötötte a figyelmem. Mivel sportról van szó, az ember gyorsan megismerkszik a legmenőbb játékosokkal. A snookerben az egyik például Ronnie O’Sullivan.

Lehetséges lépések a játékban. A bőség zavara.

 

A fehér bástya éppen sakkot (és ezzel együtt mattot is) ad a múltban a fekete királynak.

A sakkban hasonló erőfölényben van például Magnus Carlsen. Az említett YT-csatorna különlegessége, hogy a horvát csávó olyan jól és érthetően mutatja be/elemzi az unalmas, akár napokig tartó sakkcsatákat, hogy még a laikus ember is szívesen eléül és végignézi a videóit.

Közvetve így jutottam el az 5D sakkhoz. Rendes sakkot is elkezdhettem volna, de ahhoz, hogy viszonylag jól sakkozzon az ember, tömény-száraz anyagon kell átrágnia magát. Minél több játszmát ismer a játékos, annál jobb lesz a sakkjátéka. Ehhez nyilván rengeteg idő, energia és elszántság kell. Itt jött a képbe az időutazásos sakk, ami kellően agyzsibbasztó tűnt, hogy kipróbáljam.


5D sakk alapok:

A játék alapból egy természetesnek tűnő sakktáblával kezd. Ugyanazon szabályok érvényesek, mint a hétköznapi sakkban. Az időbeli ugrálás viszont csavar egyet a játékmeneten. A játék ún. turnokből épül fel. (KÉP1) Ez tulajdonképpen két sakktábla, ami a saját és ellenfél lépéseit mutatja. A játékosoknak lehetőségük van a jelenbeli sakktáblán lépni, de vissza is léphetnek a múltba. Ekkor alternatív univerzum keletkezik. Az egyszerűség kedvéért a figurák ezen alternatív univerzumok között is tudnak lépkedni. Ha visszamegyünk a múltba, akkor alternatív sakktáblát hozunk létre. A játék előrehaladtával így szimultán (több táblán egyszerre) kell játszanunk.

 

 

A játék célja egyszerű. Mattot adni az ellenfél királyának. Ez még alap sakkban sem egyszerű. Mivel a múltat nem lehet megváltoztatni, ezért jó stratégia sakkot adni a királynak a múltban. Mivel több síkon is tart a küzdelem, elég az ellenfél egyik királyának mattot adni.


5D sakk figurák és lépéseik

Gyalog

-Egyet lép előre, vagy
-kezdő helyzetben kettőt lép előre.
-Átlósan üt.
-5D gyalog kezdő helyzetben 1-et lép előre, egyet pedig térben, ha nem foglalt az a mező.
-5D gyalog és időben/térben lépve üt.

 

 

Huszár

-2-t lép egyik irányba, egyet másik irányba (L-alakban ugrik)
-5D huszár 1-et lép egyik irányba, kettőt térben, vagy

-2-t lép egyik irányba, egyet térben

 

 

Bástya

-Bármelyik irányba léphet bármennyit

-5D bástya szintén, de a térben is közlekedhet.


5D sakk figurák és lépéseik

Futó

-Átlósan lép (egyet egyik irányba, ugyanannyit a másikba)

-5D futó ahányat lép egy irányba, annyit lép térben is.

 

 

Királynő

-Futó és bástya egy személyben

 

 

Király

-Mint a királynő, de csak párhuzamos univerzumok között léphet egyet, vagy átlósan, időben nem.


A fentiekből következik, hogy még néhány táblán lévő figura esetén is nehéz átlátni/ előre kalkulálni a játék állását. Gyakorlás teszi az 5D sakkmestert.

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments