Életpályám kezdetén meglehetősen aktív játékos voltam. Gyerekként/tiniként az ember figyelmét nagyon jól le tudja kötni a számítógép. Ez járhat előnyökkel és hátrányokkal is. Előny kétségkívül az, hogy jót tesz az ember nyelvtudásának. Az angol a számítástechnika globális nyelve.

Az évek során felcsipegettem lassan a szavakat és a jelentéseiket. Először akkor volt angol nyelvtan könyv a kezemben, amikor nyelvvizsgára készültem. Elég nehéz úgy beszélni egy nyelvet, ha az ember nem ismeri az alapvető nyelvtani szabályokat. Az angol eszempontból nagyon megbocsátó nyelv. Összepakol az ember pár szót egymás után és a másik megérti a mondatát. A magyarban, vagy németben ez az egyszerűség nincs meg. Az első  angol nyelvtanárom 24 éves koromban volt egyetemen.

Akkor szembesültem vele igazán, hogy hiába ért meg az ember egy nyelvet, illetve fejezi ki magát. A hétköznapi beszéd érthető és közérthető. Az irodalmi angol viszont ugyanúgy elvont, mint bármely másik nyelvé. Ráadásul az angol olyan sokat változott az évszázadok során, hogy egy ma élő angol anyanyelvű ember nem értené meg Shakespeare-t. Magyar nyelv első írásos emlékei közé tartozik a Halotti beszéd, ami a 12. században fogant meg. Félelmetes belegondolni, hogy 800 évvel ko


Az angol nyelvvel sosem volt igazán célom. Gyermekként belecsöppentem és az alapok kvázi rám ragadtak. Utána viszont a kommunikációs szintig nem volt egyszerű eljutni.

Tinikoromban eléggé függő voltam. Ezzel jár, ha valakinek a figyelmét túlontúl leköti a játék. A játékok alapvetően gyors gondolkodást és reflexeket igényelnek. Akkoriban tanultam meg a vakírást. Nem leckékből, hanem tapasztalati úton. Call of Dutyban játék közben lehetett chatelni, és ha nem voltál elég gyors, akkor lelőttek és várhattál a következő körre. Az FPS játékok nagyon dinamukusak és gyors reakciót igényelnek. 17-18 éves koromban éreztem azt, hogy kezdek belőlük kiöregedni. Nem csoda, hogy profi esport játékosok huszonéves koruk elején vonulnak nyugdíjba. Ekkor a stratégiai, illetve hátulnézetes, autós játékok már jobban lekötöttek. Plusz sport, egyetem vagy munka mellett azért nem úgy megy, hogy reggel leülök aztán éjszaka felkelek.


A játékok grafikai fejlődése/gépigénye megér egy kitérőt. Emlékszem milyen jó is volt, mikor 2003 körül a betárcsázós internetet felváltotta a vonalas. Call of Duty 2 is mekkora szám volt régen. Akkoriban 640×480 felbontással nyomtam minimum beállításokon. A ma menő 120 fps-nek a nyoma sem volt. Örült az ember, ha folytonos volt a kép. Hogy csodálkoztam, mikor új géppel futtatva a játékot előjöttek a csillogás effektek meg az árnyékok.

Még a 2007-es Crysist is abszolút minimumon játszottam. Sokakkal ellentétben nekem nem a grafikája jött be, hanem maga a játék stílusa. Főleg multiplayerben lehetett jókat játsztani.

A játékok képi világával nem csak a videókártya és processzor (na meg RAM) igény nőtt meg, hanem a helyszükséglet is. Ezt a bejegyést is tulajdonképpen ez ihlette.

 

Hősidőkben nem internetről letölthető játékok voltak, hanem CD-lemezre írt példányok. Egy idő után kevés volt az egy CD. Ha jól emlékszem volt olyan játékom, ami 5 CD-re volt felrakva. Ment a telepítés, és szépen kérte sorban a lemezeket. 1, 2, 3, 4 újra az 1. Utána jött a DVD-re írt játékok. Néhány éve meg eljutott a játékipar arra a szintre, hogy egyszerűen nem férnek rá a játékok az adathordozóra. A tokos játékok többnyire egy letöltési kódot tartalmaznak a tokban. 20 Gb alatt manapság nem lehet játékot találni. Megnéztem a játék könyvtáram, mert kezdett szűk lenni a hely az SSD-n és hát meglepő volt látni, hogy egy GTA4 elfoglalt majd 20 Gb-t, egy Vampyr szintén, egy Life is Strange 2 40 Gb-ot. Napokban meg vettem egy szimpatikusnak tűnő Dirt 2.0 rally játékot leárazva. A székkel meg majdnem hátraestem, mikor megláttam a 100 Gb tárhelyigényt.


Javallott lenne lassan a fejlesztőknek adathordozóként SSD-t használni. Nem tudom mi indokolja ezt a sokszoros tárhelyigényt. Nagyobb textúrák, több néző a pálya a mellett, szabad világú játéktér stb. Feltehetőleg nem a játékidő hosszának változása. Egyébként lassan az egyszerűbb indie címek is hasonló méreteket öltenek. Manapság egy ilyen cím is eléri a régi AAA kategóriás játékok helyigényét.

Kíváncsi vagyok mi lesz majd a jövője a PC szegmensnek. Az elmúlt években már nem minél több, minél gyorsabb, minél nagyobb elv alapján mentek a gyártók. Energiacsökkentésre, új innovatív megoldásokra áltak át. Talán a VR lehet majd hangsúlyos a jövőben, bár a technológia már régebben bejött. Talán ez fog majd szép lassan befutni, mint a kerékpáriparban az elektromos kerékpárok.

 

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments