A kerékpározás a mérsékeltövi éghajlaton többé-kevésbé szerzonális sport.  A Kerékpáros tömegrendezvények is többnyire tavasz közepe-ősz eleje közötti időszakban kerülnek megrendezésre. A téli időszakban is lehet kerékpározni, de nem ugyanazt a hangulatot adja, mint a szezonális tekerés. Sötét, hideg, szeles, brrr. A kerékpározás nem csak az ember alsó traktusát mozgatja meg. Ez a sport teljes, fitt testet kíván.

A téli/alapozó időszakra sok kerékpáros választ magának cross sportágat. Ez egy olyan sportág, ami a kerékpározásnál használt izmokat edzi/tartja formában. Ez lehet beltéri, vagy kültéri. Az elmúlt évek során több crossedzést is csináltam.

 

Futás

Nem is tudnám pontosan megmondani, mikor volt az első futóedzésem. Veszprémben kezdtem el futni. 2015-ben egyszer résztvettem egy egyetemi esti futáson. A belvároson vezetett keresztül-kasul a kör. Kezdőként ez borzasztóan sokat kivett magamból. A tél kezdtevél viszont új lendületet kapott az elhatározásom. Olyannnyira elkapott a gépszíj, hogy reggelente, órák előtt még heti 3x éhgyomorra futottam egy 40 percet, vagy órát. Később beszereztem egy pulzusmérő órát is. Nagyon hasznos kiegészítő. Kerékpározásnál sokkal könnyebb szinten tartani a pulzust. Segít benne a lejtő, a hátszél, lehet gurulni, nyújtózkodni. Nos a futás nem teljesen ilyen sport. Ott mindig szedni kell a lábadat, ha lefelé mész, ha felfelé. Cserébe viszont nem fagynak el télen az ember lábujjai/kézfejei, hiszen mindig mozgásban vannak.

A télen elég jó futó formát sikerült összeszednem, és jól is esett, ezért kacérkodtam, hogy a futást is átszervezem teljes éves sportnak. Abban az évben sikerült egy félmaratont teljesíteni 2,5 óra alatt. Hát igen, aki 1 órákat/10-12 km-t fut, annak feladja a leckét egy félmaraton. Nem is ajánlom senkinek, hogy látatlanba nevezzen egy ilyenre, szenvedős volt a vége. Az aszfaltos futás mellett kacsingattam a terepfutás felé is. Balaton déli partján részt is vettem nyár elején egy igazán saras/dimbi-dombi futáson.

Futókarrierem eddigi utolsó állomása 2017 januárjára tehető. Balatonalmádiban volt egy negyed maratonos igazán jeges-mókás terepfutó verseny. Ez amolyan búcsú is volt a térségtől. Rá egy héttel költöztem Ausztriába. A téli futás meglehetősen jó egyensúlyérzéket/reflexeket ad. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy egyszer sem estem el. Pedig voltak izgalmas pillanatok, mikor mindkét lábam csúszott a jeges úton. Mínuszban valószínűleg csak a magas pulzusom tartott melegen.

Konditermi edzés

Írhatnék testépítést is, de nem igazán állná meg a helyét a szóhasználat. Milyen testépítő az, aki a nehezen megszerzett izmokat kerékpározással elégeti? Ez tulajdonképpen a futást váltotta le. Remek dolog volt a futás, de kerékpározás mellett túl intenzív sportnak véltem. A kerékpáros szezon kezdetével mindig háttérbe szorult a futás. Plusz futni mindig nehéz elkezdeni. Kell jó pár hét, mire a futóizomzat kialakul az emberben.

A kondtermi edzés lehetősége onnan jött, hogy ahová költöztem volt egy jól felszerelt konditerem és ingyen lehetett használni. Így aztán kértem hozzáértő rokonomtól egy edzéstervet, amivel heti háromszor átmozgattam a felsőtestemet. Minden nap másik izomcsoport volt soron. Ezt a sportot sem feltétlen sorolnám a legkönnyebben űzhető sportok közé. Elég sok időt/energiát kell fektetni a súlyemelésbe, hogy jól menjen. Pl. Az első hetekben a legkisebb egykezes súlyzót alig bírtam megemelni. Nem csoda, hogy a kezdő nők többsége 5 kg alatti súlyokat használ szívesebben. Időtartamra vonatkozóan a 40-60 perc vált be nekem. Kevesebbet nem érdemes edzeni, mert kb. 40 perc múltán indul be a zsírégetés. Többre meg sosem tartottam igényt. 4 kör nekem bőven elég ahhoz, hogy kellemesen elfáradjak. A gyakorlatokon 10 perc alatt végig lehet érni. Utána pár perc pihenő és jöhet a következő.

 

Miután Pécsre költöztem és irodai munkát végeztem újra kezdett feléledni bennem a testépítő énem. Így 2018 nyarán próbaként leteszteltem néhány konditermet és találtam is egy szimpatikusat, ahol jó volt a felszerelés, olcsó volt, és közel volt a lakhelyhez. Az edzéseket általában munka után végeztem. A túlórázást is igyekeztem úgy kalkulálni, hogy ne zárás előtt essek be a konditeremre. Így is néha előfordult, hogy 40 perc alatt kellett lenyomnom az edzést. Ami azért elég intenzív volt pihenés nélkül. Teszt jelleggel elkezdtem fehérjeport is fogyasztani. A gond ezzel az volt, hogy izomépítés mellett a testem szeret zsírt is raktározni. Az esti edzéseknek/nagyobb adag vacsorának/fehérjepornak köszönhetően, mikor már ki tudtam nyomni a 50-60 kg-ot mellen, a mérlegen már elkerültem a 72 kg-ot is. Természetesen kell egy bizonyos tömeg, hogy nagyobb súlyokat emelgessen az ember. De azt kerékpáron cipelnie is kell. Ez azzal járt, hogy az emelkedőkön kevésbé voltam robbanékony. Több idő kellett, mire felértem.

2019 tavaszán új montit, mint legújabb családtagot, üdvözöltük körünkben. A bringa nagyjából 12 évvel volt fiatalabb az elődjénél. 29er kerékméret, 1×11 hajtás, karbon váz. Brutál különbségek voltak. A nagyobb kerékméret szűk ösvényeken olyan, mint egy hajó. Nem elég elfordítanod a kormányt, a tested dőlésével kell irányítani a bringát. A nagyobb kerék lefelé gyorsabban szeret menni, ugyanakkor meredek emelkedőkön szívesebben is gurulna hátrafelé. A 11 sebesség papíron jól hangzik. Az új technológia a leggyakrabban használt sebességeket használja az első váltó elhagyásával. Hurrá, végre az első váltó nem dobja le egyik irányba sem a láncot. Viszont a 72 kg és a 11 sebesség nem volt 100%-ban kompatibilis egymással.  A lejtőkön viszont az erős felsőtestnek köszönhetően olyan íveket tudtam tartani, amit alapesetben sosem tudtam volna. A könnyű karbonváz sokat segített. Plusz a merevsége teljesen megdöbbentő volt. Rálépsz a pedálra és kilő alattad a kerékpár. Nem csoda, hogy sok gyártó csak ilyen anyagban kínál prémium kerékpárokat. Nagy kérdés viszont a tartósság. Simán totálkárosra lehet ugyanis törni egy bringát. Váztörésnél valószínűleg nem éri meg, vagy kompatibilitási gondok miatt nem lehet az alatrészeket átrakni. Egy új váz árán valószínűleg komplett használt bringát is lehet venni.

A crossedzésem története 2020-ban folytatódik. Koronavírus, konditermek bezárása, kórházi vizsgálatok elhalasztása. Jött egy remek lehetőség, és 3 év kemény munkája után visszaigazoltam Ausztriába. A problémák azzal kezdődtek, hogy az első (márciusi) lezárás után költöztem Ausztriába. Akkor még nem volt igazán kiforrott a határátkelős rendszer. Ennek folytán két hétig csak a szobából láttam/éreztem a napfényt. Nem hittem el, hogy ennek ellenőrzését a rendőrök így betartják. Nincs problémám a magyar rendőrökkel, de miután egyszer 30k Ft-ra megbüntettek száguldozásért (50 helyett 70 falun belül, ahol még sosem láttam gyalogost), azóta romlott a nemlétező barátságunk. Az 30k Ft a havi félretett pénzem volt. Egyszer gondoltam ellenőrzés után gyorsan lelépek egy bringázásra. 8 év alatt 1 évet laktam otthon. Hát nem rögtön összefutottam két emberrel, akik tudják, hogy ki vagyok, hol voltam, és hol kéne lennem? Jóakarásból rögtön fel is nyomtak. A magyar mentalitás ezen része nem hiányzik sem nekem, és feltételezhetően a másik külföldön élő 4,5 millió magyarnak sem.  Jobb híjján ekkor vettem újra elő a pár éve vásárolt gumiszallagomat. A gumiszalagos edzés remek alternatíva a súlyzós edzésekre. Itt nem gravitációs energiát küzd le az ember, hanem rugalmas energiát. Már lassan egy éve csinálom és elégedett vagyok vele. Hasonló gyakorlatokat lehet csinálni, mint súlyzókkal. Egy fittlabdával kiegészítve remek alternatíva. Egy jó gépekkel felszerelt konditermet nyilván nem helyettesít, de nem is kerül pénzbe. Ausztriában ráadásul hűséget kell fogadni a legtöbb konditeremnél. Általában egy évre kell befizetni. Addig fizetni kell a havidíjat, ha mész, ha nem mész. Ez covidos időszakban, de még a lezárások végeztével sem éri meg. Ki tudja mi lesz pár hónap múlva. Előfizetsz, és 5 hónap múlva megint lezárnak mindent.

Alternatívák

A gerinctornáról jókat hallottam. Személy szerint sosem próbáltam. Azt sem tudom milyen gyakorlatok vannak, el lehet-e kezdeni egyedül. A jóga szintén alternatíva lehet. Jógázni csak akkor szoktam, amikor idegbecsípődés van a hátamban. Szerencsére ritkán van rá szükségem. Általában a nők szeretik csinálni, mert jó társas tevékenység, könnyű és a női izomzat alapból flexibilisebb.

Ha valaki szeret kerékpározni és futni, akkor az úszással belépőt válthat a triathlon világába. Egy-egy rövidebb triathlon versenyszám bárki számára teljesíthető. Gondolkodtam már rajta, de az úszási tudásom a nullához konvergál. Talán a jövőben lesz szerencsém belekóstolni ebbe a sportágba is.

A gyalogtúrázást én kifejezetten hegyvidéken és hűvösebb időben szeretem. Nyáron macerás 3-5 liter vizet háton cipelni. Útközben egy jó, hideg sörnek nincs párja. Egy szerpentines túra az Alpokban… 10 km emelkedő leküzdése 2-3 óra alatt.

 

A térérzet megnő, a táj kitárul az ember előtt. Minden csepp izzadságot megér egy ilyen kilátás. Csak nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hegycsúcs a túra felét jelenti. Valahogy még le is kell érni onnan. Lejtőn a testsúly 5x nehezedik az ember lábára és térdére. Nem árt jó barátságot ápolni a lábbelivel, mert vízhólyagok keseríthetik meg az ember életét.

Az ideális crossedzés szerintem az egyén preferenciáitól, a céloktól és instrastruktúrától is függ. Ha valaki utál futni, ne válassza a futást crossedzésnek. Ha valaki úszással szeretni kísérletezni, de nincs uszoda/ tó a környéken, annak szintén nehéz dolga lesz. Ha valaki bajnoki cím elérésére törekszik, akkor konditermi edzést sem elég csak télen művelnie. A tartóizmait egész évben kell edzenie. Ha valaki nem űz crossedzést, akkor kompromisszumot kell kötnie. A kerékpározás égeti a felsőtest izomzatát. Ami kerékpározásnál nem feltétlenül baj, de csajozásnál hiányozhat.

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments