Kétféle időjárás létezik kerékpáros berkekben. Jó kerékpáros idő és rossz kerékpáros idő. Jelen cikkben utóbbiról szeretnék néhány szót ejteni.

Sokak számára a kerékpározás jó idős sport, vagy remek közlekedési mód. Van egy vékony réteg viszont, akik a kerékpárt nem rakják le az első őszi eső megérkeztével. Ők végighajtják a varázslatos őszi és téli évszakot is.

Hogy fanatizmusról, függőségről, netán a természet, sport, szabadság szeretétől van-e szó, az jelen esetben mindegy. Az őrület és zsenialitás között nagyon vékony a határvonal.

A nyári napfény elvonultával úgy lesz hosszabb (vastagabb) a kerékpáros ruházata, ahogy az éjszakák is változnak.

 

 

Az öltözködés személytől függ, én csak a saját tapasztalataimat osztom meg.

Ökölszabályként 5 °C-os hőmérséklet-csökkenésnél lehet plusz egy réteggel kalkulálni.

Kiindulásként vegyünk 20 °C-ot. Általános nyári öltözet a rövid kerékpáros mez, rövidnadrág, nyári cipő, rövid kesztyű.

15 °C-nál előkerül a karmelegítő, és a térd/lábmelegítő. Ezek nagyon hasznos kiegészítők. Pl. A karmelegítő helyettesíteni tudja a hosszú ujjú mezt. És ha netán meleged lenne, pár mozdulattal le tudod vetni. Ugyanez igaz térd/lábmelegítőre.

10 °C-nál már önmagában kevés a karmelegítő. Ilyenkor már elő kell kotorni a vastagabb felsőket a szekrény mélyről. Mivel a szél egyre hidegebben fúj, egy szélmellény/ kabát igencsak vese/ egyéb szerv mentő lehet. Egyéni vérmérseklettől függően már elkél a sál/sapka is. A lábakat tekintve a térdmelegítőre és lábmelegítő kerül fel. A nyári cipő lassabb kihűlésén/ tisztán tartásán a kamásli segít.

5 °C már erősen téliesbe hajló öltözködést követel meg. A téli szélfogó (bár kevésbé szellőző) kabát viselete már szükséges. Alatta célszerű kevésbé vastag, de jó izzadságelvezető rövid/hosszúujjú aláöltözőt viselni. Ezek célja nem a melegítés, hanem a szauna effektus által előidézett megfázás elkerülése. A lábon lévő aláöltözőket immár hosszúszárú téli kerékpáros nadrág fedi el. A cipő is változott. A filigrán nyári cipő helyett bokát is védő téli cipő van a lábfejen. A rövid nappolok miatt egyre gyarapodnak az emberen fényvisszerő ruhák is. Sisakhuzat, láthatósági mellény, lámpák stb.

 

A fagyhatár nem csak a víz fagyáspontját jelölni. Nagyjából ez az a pont, amikor a kerékpározás élvezeti értéke is megvetemedik.

Ez természetesen nem riasztja el kitartó kerékpárosunkat az edzésektől. A kilométerek ilyenkor már lassabban telnek, a nyári forma már csak régi emlékként motoszkál az ember fejében. A napot hetekig gyakran csak képen látja az ember. A kerékpáros élettere beszűkül, a táj eltűnik a végtelen sötétségben. Egyedül egy lámpa csóvája az, ami kíséri a kerékpárost. Az út végén elfagyott végtagokkal, fagyott sonkákkal száll le a kerékpárról. Motivációja egyedül a meleg zuhany. A kiolvadási időt követően pedig már agytekervényei mögött tervezgeti az új kört.

5 °C alatt az arcot takaró maszk viselése nagyon javallott. Nem kellemes érzés, mikor az ember arcizmai órák alatt olvadnak ki egy tekerés után. Az orrnak sajnos tűrnie kell a hideg levegőt. Bebugyolálva nem lehet lélegezni és látni is egyszerre. A hideg levegő miatt a szem védelme érdekében kell áttetsző lencséjű szemüveget viselni.

 

 

0 °C alatt meglehetősen egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogy mit vegyek fel: MINDENT. Volt, mikor alul-felül 4 réteg ruhában mentem el egy rövidebb körre. A sok ruha lábon akadályozza a tekerést, de nincs mit tenni. Nehézkes mozgás, vagy térdműtét x év múlva. Melyik hangzik jobban? Fénykoromban (2016-ban) egy szombati napon elindultam bringázni, majd a második utcában arra a következtetésre jutottam, hogy az úton lévő tükörjég nem teszi lehetővé a bringzást. Visszamentem, átöltöztem, húztam futócipőt, és csináltam egy futós edzést.

A téli kerékpározás nem csak az ember napi mozgásigényét fedezi, hanem elősegíti a szervezet öntisztítását/méregtelenítését is. Menjen el valaki 5 fokban kerékpározni. Annyi takony jön ki belőle, mintha épp egy nátha közepén lenne. A mozgással járó izzadást is ki lehet használni. Ha éppenséggel szaunázni támadna kedve az embernek, elég 1-2 plusz ruhát felvennie, és választania egy napos délutánt. Teljesen ingyen átélheti a szaunázás élményét.

 

A fentiekből adódik, hogy a téli kerékpározás költségvonzata nagy. A kerékpár alkatrészeit is jobban megviselik a téli körülmények. Kopnak a fogaskerekek, rozsdásodnak a bowdenházak, nyúlik a lánc, fogynak a fékbetétek, gyakoribb a defekt. Egy jó sárvédő segítséget tud nyújtani a váz és a ruházat tisztántartásában. Gyakoribbak a mosási ciklusok is. Gyakran a kerékpáros edzés nem ér véget a bringa leparkolásával. A munka a lakásban folytatódik tovább. Mosás, tisztítás. Egy sarazás után néha több időbe telik kitisztítani a ruházatot, mint ameddig a bringázás tartott.

A kerékpár fenntartásának megnövekedett költségén felül számolni kell a téli ruházat költségével is.  Téli cipő 30.000/pár, aláöltözők 5000/db, téli kabát 20000/db, hosszú ujjú polar mez 20000/db, sapka/sál 3000/db, kesztyű 3000/db, téli nadrág 3000-25000/db, térd/lábmelegítő 5000/db, lámpa 7000/db. Egy szett ára 50-100k forintot tesz ki. És nem árt, ha van belőle egy váltás… És ezek a ruhák néhány éven belül elkopnak, és új kell belőlük.

Minden bizonnyal sokkal olcsóbb venni egy szobakerékpárt és otthon edzeni. Nem kell extra ruha hozzá, csak pár kiegészítő. Kevésbé balesetveszélyes (jég, autók, sötétség), nehezebb megfázást összeszedni. Aki viszont már tekert beltérben az tudja, hogy az érzés nem ugyanaz. Nem változik a környezet, nincs szél. Nincs meg az a szabadságérzet, mint ami országúton adott.

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments