Utazz. Fedezz fel. Álmodj.

Az első kerékpáromat 2009-ban kaptam a túlsúly és a sok számítógépezés ellensúlyozására. Két évvel később indultam el életem első maratonján. 20 km a keszthelyi hegység erdei útvonalain. Égett minden izom a testemben, az arcom pipacsra hasonlított. Annyi levegőt szívtam magamba 2 óra alatt, mint egy átlagos ember egy hét alatt.

10 évvel később is ugyanakkora kihívás teljesíteni egy versenyt, mint kezdőként. Más a technika, kevésbé rugalmas az ember, de az érzés ugyanaz.

Versenyzői énem mellett van egy elég erős túrázó énem is. Szerintem remekül megvannak egymás mellett. Előbbi nélkül nem keresném folyton a kihívásokat, utóbbi nélkül meg alig láthattam volna új helyeket, és utakat.

2017-ben a Somogyi Dombságba költöztem egyetemi gyakorlatra. Nem volt egy hegyikerékpáros paradicsom. Legnagyobb emelkedő a környéken az autópálya felüljáró volt. Ekkor kaptam meg életem első országúti kerékpárját. A 2010-es évek elején mindig csodáltam az országúti kerékpárosokat. Volt, hogy egy teljes tour szakaszt végignéztem (5 és fél órás közvetítés volt). Szerettem volna megtapasztalani a koskormányos életérzést. Ugyanígy szeretnék downhill bringán is ülni egyszer. Bár ahova 200 mm rugóút kell, oda már kevés az én idegrendszerem. Mostanság trendi e-bike/gravel/fatbike bringákat is kipróbálnék.

Visszatérve az országúti bringákra: gyorsnak és kényelmetlennek tűnnek. És valójában azok is. Mivel országúton nem versenyzem elhatároztam, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal.

Szeretem a koskormányt, mert legalább 3 kézpozíciót enged meg. Így mire a tartóizmok/kéz elfáradna az egyik fogásban, átvált az ember egy másikra. Másfelől szeretnék jobban elmerülni a többnapos túrázásban. Az outi utódjának kiválasztásánál a szempontok:

  • min. 105 felszereltség
  • csomagtartószemek
  • megfelelő vázméret
  • minél olcsóbb.

Új bringát kb. 2000 €-ért lehet venni (mintegy 700.000 Ft). Kilőve. Tárcsafék számomra nem létjogosultság. Praktikus, hogy kerékkivételnél nem kell utánállítani a féket, de azzal a két csavarral csak elboldogul az ember. Télen hasznos lehet, mert nem maszatolja tele a felnit. Viszont már maguk a fékpofák is drágábbak. A Neuzer utódja végül egy Pinnacle lett. Taiwanban gyártották, Angliában vették meg a bringát. 185.000 Ft-ba került. Pár festékhiba, eldőlési nyomok, és két hatalmas 8-as is benne volt az árban. Fekete, egy generációval újabb 105-el van szerelve. És a legfontosabb: S-es váza tökéletes a 171 cm magasságomhoz. Ősz óta nézegettem az aprókat fél szemmel, de nagyon nehéz méretben megfelelő kerékpárt találni. Ezért is le kellett nyomnom egy Bécs-Budapest távot autóval.

A terv az, hogy a jóidő beállítával felszerelem a csomagtartót, amire felrakom a régi oldaltáskáim. Így nem hátizsákkal kell járnom munkába, valamint hétvégékén 3 napos alacsony költségvetésű túrákra is el tudok menni. Egy könnyebb sátor kellene még (meg egy 32 fogas lánckerék hátra), és rendben lenne a felszerelés.

 

 

 

Subscribe
Visszajelzés
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments